Naša prvá exoplanéta

prva_exo_titulka

Pre pozorovateľov premenných hviezd sa stalo meranie tranzitov extrasolárnych planét ďalšou zaujímavou „disciplínou“. Naši kolegovia na pozorovateľni v Bačskej Palanke v Srbsku ich majú za sebou uz niekoľko desiatok. S Tomášom sme sa rozhodli, že v rámci výjazdu na AGO Modra vyskúšame aj my takéto pozorovanie.

Všetko je raz poprvé (ako hovorí klasik) a tak sme 2.8.2013 vyrazili s nabalenou technikou na hvezdáreň v Modre a naším primárnym cieľom bolo nasnímanie nášho prvého tranzitu extrasolárnej planéty WASP 2b. Popri tom sme chceli otestovať aj nejakú ďalšiu techniku, nasnímať nejaké objekty, naplniť karty fotoaparátov „časozberkami“ a v neposlednom rade „ukázať sa“ priateľom na hvezdárni, keďže sme tam už dávno neboli.

Pre snímanie tranzitu sme použili štandardnú zostavu – Newton 200/900, CCD Astropix 1.4+, montáž NEQ 6 Pro. Nakoľko sme prišli v dostatočnom časovom predstihu, pohodlne a v kľude sme vyložili a skompletovali naše fidlátka, podebatovali s profesionálmi, ktorí nám umožnili umiestnenie našej techniky pri meteorologiských búdkach a pripojenie na elektriku, za čo im opäť patrí vďaka.

20130802_20x120s_c2013f6_lemmon

„Predskokanom“ sa stala kométa Lemmon, ktorá je stále pekná a je pohodlne v dosahu našej techniky. Po krátkom rozhovore s kolegami som spustil snímanie tranzitu. Nastavil som TVGuider, zvolil správnu expozíciu (20s) a pustil dlhú sekvenciu. Všetko bežalo tak ako malo, občas som musel korigovať nastavenie TVGuidera. Ale v podstate všetko fungovalo.

wasp2b_cr_id

Popri snímaní (Tomáš tiež skúšal svoj karbonový Newton) sme okukovali krásnu oblohu, občas si zakričali „Stop!“ po prelete meteoru. Časozberkový fotoaparát pravidelne cvakal, CCD technika bežala a tak som skompletoval ešte jednu zostavu – CCD kameru Astropix 4.0 so širokouhlým objektívom s cieľom ulapiť nejaký ten meteor do zbierky.

meteor

Po teoretickom ukončení tranzitu som ešte nechal nasnímať „výbeh“ a len tak zo zábavy som spravil pár obrázkov jadra M31.

20130803_m31

Nadránom sme začali baliť svoje veci, spravili sa darky a flaty, naložili sme všetko do auta, rozlúčili sme sa z kolegami a mierne unavený ale spokojný som šoféroval domov. Poobede som prekopíroval nasnímaný materál na prenosný disk a do stolného PC. Spravil som základnú kalibráciu, poskladal obrázok kométy a M31 a pustil som sa do spracovania exotranzitu. Vďaka softvéru MUNIWIN to nebolo zložité (bolo to moje prvé spracovanie!). Po konzultácii s Jarom Grnjom zo Srbska som „spáchal“ nasledovnú krivku.

20130802_wasp2b

Tu sa už ukázalo, že som prepásol začiatok ( skúsenosť: treba radšej začať o polhodinu skôr ako o pár minút neskôr) ale myslím, že tento prvý pokus môžeme považovať za úspešný.

Takže test je za nami, teraz už len ostáva nasnímať nejaký ďalší tranzit, aby sme svojim pozorovaním mohli prispieť do databázy TRESCA a zaradiť sa tak do stále širšieho radu pozorovateľov, ktorí sa tejto zaujímavej činnosti venujú.

Pozorovali: Tomáš Maruška a Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár