HAF 2017

Mnohí astrofotografovia sa určite tešili na piatok 31.3., kedy sa začal už 7. ročník astrofotografického seminára Hlohovské astrofoto. Tentoraz sa zmenilo miesto konania a účastníci sa stretli na chate Bezovec. V peknom prírodnom prostredí nás čakali dve jasné noci (organizátori sa snažili 🙂 ) a dva dni intenzívnych prednášok.

Cesta z Bratislavy bola prekvapivo bezproblémová hoci bol piatok. Takže už o hodinu a štvrť som zastavil pred chatou. Po uvítaní sa s priateľmi, ubytovaní a vybalení sme sa venovali prvým výmenám poznatkov. Po večeri nasledovala prednáška Martina Myslivca o základných princípoch astrofotografie. My, čo sme prednášku absolvovali pred rokom, sme sa rozhodli zostaviť astrofotografickú techniku na zjazdovke vedľa chaty.

Keďže som bol dohodnutý s kamarátmi o zdieľaní techniky, priniesol som len montáž, na ktorú si oni poukladali svoju snímaciu techniku. Marián namontoval newton 150/750 a Fero dal vedľa fotoobjektív s kamerou Atik 414. Cieľ bol jasný, nafotografovať kométy, ktoré sa v tú noc na oblohe nachádzali.

Ako prvú sme začali snímať kométu Tuttle-Giacombini-Kresák. Po nastavení a spoustení snímania sme sa mohli venovať kolegom naokolo a podľa potreby buď rozdávať, alebo prijímať rady. Na zjazdovke sa zišla technika najširšieho kalibru. Od obyčajného fotostatívu až po obrovskú montáž Mountain Instruments, na ktorej bol 14″ ďalekohľad. Tento megakus techniky budil všeobecný záujem.

Kométa Tuttle-Giacombini-Kresák. Autori: Marián Mičúch, Fero Michálek, Matúš Motlo, Tomáš Maruška

Ako druhá prišla narad kométa Johnson. Ukázala sa ako veľmi jasná a nie veľmi rýchla. Počas jej fotenia som si musel zdriemnuť a nechal som teda techniku na starosti kolegom. Ukázalo sa, že to bola chyba. Keď som sa prebral prišiel som akurát v čase keď riešili problém, prečo nefunguje pointácia. Oni totiž medzitým dofotili kométu a keďže posledná kométa – Lovejoy – ešte nevyšla, rozhodli sa odfotiť nejaký dep sky objekt. Okrem toho, že montáž prešla na druhú stranu meridiánu čo bez korekcie prametrov spôsobilo nesprávne fungovanie autoguidera, zabudli na časovač fotoaparátu položený medzi deklinačnou osou. Montáž sa zahrala na drvič odpadu a s časovačom spravila krátky proces. Po tomto incidente som radšej ostal hore, aby niekto neprišiel o prsty.

Kométa C/2015 V2 Johnson. Autori: Marián Mičúch, Fero Michálek, Matúš Motlo, Tomáš Maruška

Poslednou kométou fotenou tesne pred svitaním bola Lovejoy. Kolegovia trocha podcenili jej rýchlosť a na fotkách je teda mierne pretiahnutá. Ale inak to bola pekná kométka so slabým chvostíkom a krásnou jasnou komou.

Kométa C/2017 E4 Lovejoy. Autori: Marián Mičúch, Fero Michálek, Matúš Motlo, Tomáš Maruška

S priateľmi z Považia prišiel aj Matúš – šikovný 12 ročný astrofotograf. Fotografoval planéty, na čo dokázal využiť všetky veľké ďalekohľady na lúke, dokonca aj spomínaný 14″ Celestron. Cez deň nafotografoval Slnko cez ďalekohľad Lunt.

Autor fotografií: Matúš Motlo

Marián si nevedel vynachváliť noc, keďže nafotil tri jasné kométy. Kometárna sekcia odchádzala z lúky posledná. Spať som šiel o 6:00 a vstal som o 8:15. Sobota bola nabitá prednáškami. Na striedačku sme sa zúčastňovali prednášok, diskusií a pokusom o spracovanie obrázkov. Okrem workšopu Martina Myslivca o PixInsight pre začiatočníkov bežali paralelné prednášky Pavla Kollárika, Petra Juristu, Petra Dolinského a Petra Horálka. Škoda, že sa nekonali plánované prednášky Pavla Pecha a Roba Novotného. Na tie sme sa mnohí extra tešili.

Pomedzi prednášky sme diskutovali o spracovaní obrázkov, o technike a o všetkom zaujímavom. Chystali sme sa aj na večerné pozorovanie, avšak spánkový deficit rozhodol inak. Dlhší spánok nám pomohol pripraviť sa na nedeľnú prednášku Martina Myslivca – PixInsight pre pokročilých. Po nej sme absolvovali spoločné foto. Týmto sa skončil zaujímavý víkend a všetci sme sa pobrali domov. Hádam sa v takomto veselom zložení stretneme aj na inej akcii.

Pridaj komentár