Zatmenie Mesiaca 21.1.2019

Už pár dní po začiatku nového roku sa na oblohe odohral zaujímavý úkaz – úplné zatmenie Mesiaca. Toto zatmenie bolo zaujímavé tým, že bolo na dlhú dobu posledné úplné pozorovateľné z nášho územia. Najbližšie budeme môcť pozorovať z nášho územia úplné zatmenie až 7.9.2025.

Keďže sa v tento deň po dlhej dobe vyjasnila obloha, rozhodli sme sa s Mirom venovať tomuto úkazu svoj čas. Obetovali sme pohodlie a teplo domova a vydali sa do výrazne vychladeného exteriéru. Keďže zatmenie sa odohrávalo nízko nad západným obzorom, vyberali sme si miesto, kde je obzor otvorený. Dúfali sme v možnosť zachytiť Mesiac spolu s nejakým objektom tesne pri obzore. Toto sa žiaľ ukázalo nesplniteľné, pretože pár stupňov nad obzorom sa nachádzal hustý opar, za ktorým Mesiac dokonale zmizol. Stalo sa tak ale až po skončení maximálnej fázy, ktorú sme si vychutnali.

Miro fotografoval širšie krajinné scenérie, do ktorých zakomponoval nielen Mesiac, ale neskôr aj Venušu a Jupiter pri ich konjunkcii. Ja som použil ďalekohľad s ohniskom 660mm na snímanie tesného okolia Mesiaca. Snažil som sa zachytiť postupne sériu obrázkov s rôznymi expozíciami a poskladať tak obrázok s vyšším dynamickým rozsahom.

Samotné pozorovanie sa nám obom napriek tuhej zime páčilo. Po dlhom období totálne zamračenej oblohy šlo o príjemný relax.

Výsledky nášho snaženia:

Na prvom obrázku je mesiac zachytený tesne po začiatku úplného zatmenia. Okraj tieňa má modrofialovú farbu, ktorá bola zreteľná na jednotlivých obrázkoch a viditeľná aj okom. Na druhej snímke je kompozícia snímok od 1/90s po 1s na zachytenie vysokého dynamického rozsahu.

Prvý obrázok zachytáva pohľad na Mesiac a krajinu na konci maximálnej fázy. Na druhom obrázku zachytil Miro Jupiter a Venušu počas poslednej fázy zatmenia pred východom Slnka. Na poslednom obrázku je Miro a omrznutá technika.

Pridaj komentár