Dovolenkové astrofoto

titulka

Počas rodinných dovoleniek si priaznivci astrofotografie väcšinou musia vystačiť s minimálnou výbavou. Voziť so sebou dalekohľad s montážou na úkor plážového vybavenia sa vo vzťahu k rodine neoplatí. A aj ked sa to dá, nie vždy má človek na dovolenke chuť a možnosť rozkladať si pri hoteli väčšiu techniku. Takže si vystačíme so statívom a digitálnym fotoaparátom.

Táto technika sa cez deň využíva na dokumentovanie pamiatok alebo fotografovanie ratolestí pri bláznení sa v mori. Večer sa zmení na minimalizovanú astrovýbavu. A podľa podmienok, ktoré sú na danom mieste sa občas zadarí aj nejaká pekná astrofotka.

Na tohtoročnej dovolenke v chorvátskej Pule som vlastne neplánoval žiadne astrofotky, veľký statív ostal doma (omylom), ministatív svojimi možnostami tiež nebol úplne to pravé, ale keď som večer videl aká je tu obloha (napriek známemu letovisku, prístavu a príslušnému svetelnému znečisteniu) neodolal som.

V prvý večer som spravil len tak „z ruky“ dokumentačnú fotografiu Venuše nad morom.

1venusa_1164x746

Dalšie noci som zbabelo prespal, unavený behaním po peknom historickom meste a plávaním v čistučkom mori. V stredu vecer som už vybehol „na skusy“, našiel som pekné miesto a s obdivom som okukoval mliečnu cestu siahajúcu až skoro po hladinu mora. Skúsil som aj niekoľko snímok, len škoda, že môj ministatív nedokáže naklopiť fotoaparát (Canon 5D s 15mm fisheye objektívom) do kompozície „na výšku“. Ale aj tak to stálo za to.

1_6x30s_1200x929

Vo štvrtok vecer (predposledná noc) som vyfúkol senzor fotoaparátu, aby som nemusel „maturovať“ s odstránením fľakov po prachových zrnkách a naplánoval som niekoľko dlhších sekvencií. Vymyslel som aj natočenie fotoaparátu: „na výšku“, len škoda, že som nemal aspoň maličkú paralaktickú montáž s pohonom, to by tie obrázky vyzerali inak… A to je tiež skúsenosť, nabudúce na dovolenku sa niekde v aute nájde miesto aj na takýto kúsok astrovyvavenia.

Vplyvom pomerne vysokej teploty „pätdéčka“ šumela ako hrom, ale šum mi v tomto momente akosi nevadil. Podmienky boli o niečo horšie ako predchádzajúcu noc.

2_6x30s_860x1200

Len keby niekto zrušil tým šialencom v meste zelený laser, ktorým otravujú život ľuďom, čo majú chuť sa pozrieť na nočnú oblohu… Záblesky majáka, dobre, to je potrebné, ale pálenie zeleným lúčom na oblohu, keď sa tam hore počas hudobnej zabavy aj tak nikto nepozerá, to akosi nechápem.

Nemôžem nespomenúť aj dennú návštevu Zvezdarnice v Pule, ktorú obhospodaruje Astronomsko družstvo „Istria“ www.adip.hr . Žiaľ, v pracovný den doobeda bola hvezdárnička zatvorená. A tak som spravil pár dokumentačných obrázkov peknej budovy hvezdárne a zdokumentoval som elegantné riešenie osvetlenia v okolí hvezdárne.

hvez1_1200x800 hvez2_1200x825 svetlo_1200x719

V poslednú noc som vybehol len tak narýchlo, po oblohe sa potulovali nejaké mráčiky, z juhu bolo vidno aj nejaký opar nad morom, takže som astrofotografovanie ukončil rovnako ako som začal – Venušou nad morom, tentokrát aj s krásnym odleskom jej svetla na morskej hladine.

3venusa_1200x800 3venusa2_1200x800

Moje poďakovanie patrí Tomášovi Maruškovi za zapožičanie fisheye objektívu, bez kterého by širokouhlé (nielen) astronomické snímky nevznikli.

Za Astrofoto.sk Team: Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár