Lov na kométu C/2012 S1 (ISON)

C/2012 S1 (ISON)

Konečne nastala tá správna kombinácia – jasná obloha a vikendové ráno. Toto sme potrebovali, aby sme mohli nasnímať „ISON-ku“. Ako sa nám darilo si môžete prečítať v nasledovnom minireporte…Od začiatku mesiaca, kedy sa podarilo Peťovi Pírovi nasnímať kométu c/2012 S1 (ISON) nám počasie neprialo. Na druhej strane ale pracovná vyťaženosť by aj tak nedovolila nejaké veľké ponocovanie, takže nám prišlo celkom vhod, že jasno malo byť podla predpovede v noci zo soboty na nedeľu. S Tomášom Maruškom sme sa rozhodovali, či skompletovať našu prenosnú techniku v Marianke, alebo vyraziť k Peťovi do Lábu, kde stačí odsunúť strechu pozorovateľne. Nakoniec zvíťazil druhý variant, nakoľko v Marianke nebolo isté, že kométa nebude skrytá za nejakým stromom, ktorých je smerom na východ niekoľko.

Peter držal patrolu (ako vždy) a reportoval, že je jasno a tak sme pred treťou hodinou rannou vyštartovali do Lábu. Peter už nasnímal nejaký materiál, ale po našom príjazde ochotne „zhodil“ svoj digitál z ďalekohľadu, aby sme ho mohli nahradiť CCD kamerou. Spustili sme testovacie snímkovanie. Aby sme sa až tak netešili, začali problémy s nárazovým vetrom, ktorý nám zostavu krásne rozkmitával. V niektorých momentoch sme ani nedúfali, že bude nejaký obrázok použiteľný.

Skúsili sme sady 30s a 60s expozícií. Miestami sa vietor celkom utíšil, takže sme sledovali, koľko obrázkov v sade bude použiteľných. Nasledujúce snímky dokazujú, že aj za takýchto podmienok sa dalo niečo rozumné nasnímať.

27x60s_ph

27 x 60 s

 

3_22x30s_1_ph_duo

22 x 30 s

4_11x60s_quad

11×60 s (vľavo zložené metódou ADD vpravo MEDIAN)

Použitá technika: SW Newton 250/1250, montáž EG6, PHD Guider, CCD kamera Astropix 1.4+ chladená na -10°C. Snímky boli spracované v programe AstroArt 5.0

Poďakovanie patrí Peťovi za poskytnutie zázemia a techniky, takže nám odpadol štandardný rituál kompletovania a rozoberania pozorovacích zostáv.

Za Astrofoto.sk Team: Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár