Stavba astrografu – komponenty

Plány na astrograf sú v podstate sfinalizované. Ostáva objednať komponenty, ktoré vyrábať nebudem. Objednal som teda primárne zrkadlo. Priemer 300mm, ohnisková vzdialenosť 1200mm, hrúbka 39mm. Podobne aj sekundárne zrkadlo, okulárový výťah, trubky z uhlíkového kompozitu, uhlíkový materiál na výrobu tubusov, spojovací materiál a samozrejme materiál na výrobu dielov ďalekohľadu.

Od objednania a zaplatenia prebehli len 3 dni a už som rozbaľoval prvé drobnosti. Jeden balík síce vyzeral ako krabica na dve veľké mikrovlnky, v skutočnosti ale obsahoval dve krabičky. V jednej bolo pekne zabalené primárne zrkadlo, v druhej sekundárne zrkadlo.

V druhom balíku bol okulárový výťah vystlaný ako drahokam.

Dural prišiel narezaný na mieru a rovno s opracovaným povrchom.

Uhllíkové trubky síce prišli, no namiesto 8 kusov len 6. Ako povedal kamarát, 8ks v metrickej sústave je možno 6ks v anglickej sústave 🙂 . Nevadí, dve ich kamarátky sa už vydali na cestu.

Spojovací materiál som zvolil z nerez ocele. Skrutiek bolo vyše pol kila. Len zoznam som vypĺňal cca 30 minút.

Drobnosti ako strunky, ventilátory a mriežky ventilátorov som našiel doma medzi použitými vecami.

Primárny a sekundárny tubus sú navrhnuté tak, aby mali rovnaký vonkajší priemer. Kamarát sľúbil spraviť kopyto na výrobu tubusu. Tubus sa bude laminovať tak, že pohľadová strana bude tá vonkajšia. Vnútorná ostane hrboľatá a pekne matná. Trubka na výrobu kopyta je už objednaná.

Pokračovanie nabudúce…

Pridaj komentár