Stavba astrografu – prilepenie sekundárneho zrkadla

Ďalekohľad sa dostal do fázy, keď bolo treba skompletizovať sekundárne zrkadlo s nosičom. Dlho som na internete hľadal nejaké informácie o tomto kroku. O spôsobe montáže sa totiž vedú pomerne dlhé diskusie a nie každému môže byť jasné, ako postupovať. 

Kým teda prebiehala posledná fáza výroby súčiastok, Ivan mi nosič opieskoval. Na pieskovanie boli použité sklenené guľôčky s rozmermi cca 70um. Výsledkom bol zamatovo jemný povrch, ktorý po eloxovaní vyzeral ako komínová rúra. Na fotke to tak síce nevyzerá, ale to si len telefón nevedel poradiť s farebným vyvážením pri tej černote. 🙂

Ako vhodný lepiaci prostriedok som použil lepidlo na akváriá. Technicky je to len iný silikón. Po stuhnutí je tuhší. Znižuje riziko deformácie ako aj riziko vychýlenia zrkadla pri rôznych polohách tubusu.

Najzaujímavejšie bolo samozrejme čo najpresnejšie umiestnenie nosiča na zadnú stranu zrkadla. Využil som stránku https://www.rapidresizer.com/home/2017/7/26/free-online-shape-maker na vygenerovanie obrázkov elíps. Jeden vo veľkosti sekundárneho zrkadla, druhý vo veľkosti nosiča. Po zadaní rozmerov je vygenerovaný obrázok stiahnuteľný ako PDF dokument. Oba tvary som vytlačil a vystrihol. Veľký obrázok elipsy som umiestnil na sekundárne zrkadlo tak, aby lícoval s okrajom zrkadla. Po nastavení stačilo preniesť značky osí na zrkadlo.

Vzorec na výpočet offsetu, kde priemer sekundárneho zrkadla je vlastne malá os elipsy.

offset = priemer sekundárneho zrkadla / ( 4 * svetelnosť primárneho zrkadla )

Pre moje konkrétne hodnoty:

offset = 120 / ( 4 * 4 )

offset = 7,5mm

Táto vypočítaná hodnota je veľkosť posunutia sekundárneho zrkadla smerom k primárnemu zrkadlu a zároveň veľkosť posunutia sekundárneho zrkadla smerom od okulárového výťahu. Pri lepení je potrebné umiestniť nosič sekundárneho zrkadla voči stredu sekundárneho zrkadla posunutý o vzdialenosť rovnajúcu sa približne 1,4 násobku (presne je to druhá odmocnia z 2) vypočítaného offsetu. V mojom prípade ide o vzdialenosť 10,5mm.

Podľa tejto vypočítanej vzdialenosti som umiestnil elipsu nosiča sekundáru a obkreslil ju na zrkadlo. Na vnútornú stranu som naniesol 4 húsenice lepidla. Podľa značiek som položil nosič sekundáru a malým plastovým prípravkom som ho posunul tak bola zachovaná geometria posunutia vzhľadom na hrúbku lepidla. Hrot plastového prípravku som umiestnil na nakreslený obvod elipsy. Tým sa celý nosič posunul rovnobežne s plochou zrkadla. Dištančné drievka majú hrúbku 2mm.

Celú zostavu som nechal vytvrdnúť približne dva dni, kým som odstránil drievka.

Prilepenie sekundárneho zrkadla býva predmetom mnohých otázok. Dúfam, že popísaný postup niekomu pomôže.

Pridaj komentár