CEDIC 2019

Už po piaty krát sa v Linzi konala stredoeurópska konferencia o astrofotografii – CEDIC. Organizátori ho tentoraz uviedli ako desiate výročie, čo mohlo niekoho pomýliť. Konferencia sa však koná každé dva roky. Miesto konania bolo tradične v múzeu Ars Electronica. Ide o budovu s výnimočným vzhľadom a aj výnimočným obsahom.

Po nepríjemnom cestovaní v hustom daždi a rýchlej registrácii som si pozrel dve prednášky venované Redukcii šumu a práci s modulom PixelMath v programe PixInsight. Obe boli zaujímavé a hoci popisované postupy poznám, predsa len sa nejaká novinka či nový detail objavili. Po prestávke na kávu som prešiel na praktické ukážky tvorby farebných obrázkov z úzkopásmových dát pomocou PixInsight. Prednášal Edoardo Luca Radice z Talianska a bolo to fakt výborné. Potom som sa opäť presunul na prednášku, kde Jukka-Pekka Metsävainio z Fínska ukazoval ako spracovať úzkopásmové dáta s RGB snímkami pomocou svojej techniky – Tone mapping.

Pri obede sme debatili s Kolecom o novinkách z astrofoto diania, o jeho novej technike a skúsenostiach

Po obede som sa zúčastnil praktických ukážok spracovania astrofoto krajiniek. Postup predvádzal maďarský astrofotograf Rafael Schmall. Asistoval mu kolega, ktorý občas našiel správny anglický výraz pre maďarské slovo. Po krátkej kávovej prestávke nasledovala spoločná prednáška v premietacej sále Deep Space. Martin Pugh z Austrálie prednášal o tom ako dosiahnúť fotografie s vysokým rozlíšením. A tu sa ukázalo, že s kvalitou rastie aj cena potrebného príslušenstva.

Na záver sme si pozreli tradičnú cestu vesmírom až na jeho samotný okraj prostredníctvom systému Uniview. Superpočítač niekde v útrobách múzea vytvoril z obrovskej databázy model vesmíru tak ako ho poznáme. Sprievodkyňa nám potom už cez ovládač ukázal správnu cestu tam aj späť. O zážitok sa postaralo 8 projektorov, ktoré na stenu a podlahu premietli 8K obraz v 3D. Toto sa mi doteraz nezunovalo.

Namiesto konferenčnej večere sme si potom s Kolecom sadli do baru pri hoteli a venovali sa debate o astrofotografii, o živote a tak podobne.

V nedeľu sa začalo druhé kolo konferencie. Ja som tentoraz sledoval opäť Talianov – Edoardo Luca Radice a Luigi Fontana spolu predviedli úžasnú prednášku (Taliani to svojim emotívnym prejavom a humorom tentoraz všetkým ukázali…) – ako spájať farebné a úzkopásmové dáta spolu s L kanálom snímaných cez dva prístroje. Tieto prístroje sú pritom častokrát odlišné, no autori sa snažili ukázať ako nimi fotiť na jednej montáži naraz.

Nasledovala prednáška o vkladaní obrázkov – detailov – s vysokým rozlíšením do širokouhlých snímok. Postup ukazoval španielsky astrofotograf Joseph Drudis. Jeho obrázky boli dych vyrážajúce farebné diela.

Po obede (opäť s Kolecom a opäť bohatej debate o všetkom) sme si užili jednu z najlepších prednášok. Fabian Neyer zo Švajčiarska ukázal ako vytiahnuť jemné štruktúry zo snímok. V princípe šlo o pracný postup výsledkom, ktorého bol obraz zbavený hviezd. Ten poslúžil ako maska na následné roztiahnutie histogramu pôvodného obrázku.

Sprievodným programom boli prezentácie partnerov konferencie. Okrem iných vecí som zistil, že nielen Mozart ale aj Kepler má svoje gule, Atik kúpil QSI a Moravské přístroje predviedli prototypy kamier s CMOS snímačmi.

Konferencia bola zaujímavá, počasie na ceste domov bolo vynikajúce, cesta ubiehala rýchlejšie no Koleca som aj tak nedobehol. Pravdepodobne po natankovaní kvalitného Rakúskeho benzínu zapol hyperpohon. Ešte som chvíľu videl jeho miznúce svetlá a potom už nič.

 

Pridaj komentár