Nočné svietiace oblaky

Nočné svietiace oblaky (v skratke NLC) patria medzi zaujímavý úkaz. Ich viditeľnosť je závislá od slnečnej aktivity, polohy Slnka pod obzorom a obsahu meteorických mikročastíc vo vysokých vrstvách atmosféry Zeme. Ide o oblaky podobné cirrom, ale tieto sa vytvárajú vo výškach okolo 70km.Aby boli „svietiace“, je potrebná správna geometria Slnka pod obzorom, aby bola dostatočne tmavá obloha, ale aby slnečné lúče ešte osvetľovali oblaky vo vysokej výške. V našich zemepisných šírkach bývajú preto oblaky viditeľné niekoľko stupňov až desiatok stupňov nad severným obzorom.

V deň letného slnovratu 21.6.2019 nastal výnimočný úkaz. Oblaky boli viditeľné vysoko na oblohe. V Čechách a na Slovensku boli pozorované až do zenitu. Pozorovatelia ich však hlásili aj z takých výnimočných lokalít ako pobrežie stredozemného mora. Predchádzajúce dva dni bolo zamračené. V piatok sa začala trhať oblačnosť, preto som občas vyzrel z okna, aby som skontroloval možný výskyt NLC. Okolo 21:30 som na oblohe videl mohutnú „cirrovitú“ oblačnosť a nevenoval som jej teda veľkú pozornosť. Keď som však pozrel o 15 minút neskôr, obloha už bola výrazne tmavšia no „cirry“ doslova žiarili. Až teraz mi došlo čo to tu vlastne svieti.

Schmatol som do ruky fotoaparát, statív a telefón. Ponáhľal som sa na kraj sídliska, kde sa ako-tak otvára severný obzor. Medzitým som už stihol zatelefonovať Mirovi a poslať správu Petrovi. Medzi domami som videl svetlé oblaky až takmer k zenitu. Od západu sa ťahal svietiacy oblúk cez zenit až k severo-východnému obzoru. Keď som sa však dostal za posledný dom a otvoril sa mi výhľad na sever, skoro som spadol z nôh. Sever bol rozžiarený ako v kine a zo žiariacich štruktúr doslova sršala elektrina. V živote som takýto úkaz nevidel. To čo bolo vidieť sa ťažko opisuje slovami, tak radšej pripájam obrázky zachytené Mirom, Petrom a mnou.

Peter mal nasadený 250mm objektív a rozhodol sa nasnímať detaily štruktúr. Jeho obrázky vyzerajú ako z nejakej apokalypsy.

Ja som snímal ohniskom 24mm a 105mm pre detail štruktúr.

Po odfotografovaní pár obrázkov som sa zameral na najjasnejšie štruktúry a nasnímal som krátku časosbernú sekvenciu, na ktorej vidieť ich pohyb.

No a napokon najkrajší obrázok. Miro odfotografoval oblaky z bludiska Petržalského sídliska a tri spojil do panoramatického snímku.

Miro je aj autorom obrázku na titulke článku.

Pridaj komentár