Výroba Bahtinovej masky

Bahtinova maska je známy pomocník na uľahčenie zaostrenia obrazu. Rozhodol som sa vymeniť staršiu a nemotornú masku zhotovenú z drôtu, dreva a plastu za modernejšiu a presnú. Masku som vytlačil na 3D tlačiarni.

Zhotovil som jednoduchý model tak, aby pasoval presne na rosnicu ďalekohľadu. Tlačiareň model vytlačila a ostalo ho len nastriekať matnou čiernou farbou. Maska bola vytvorená z 2 častí. Samotná maska a vyvýšené okraje na prichytenie o rosnicu.

Keď sa technológia ukázala ako vyhovujúca, rozhodol som sa spraviť ešte jednu masku. Tentoraz na ďalekohľad Borg. Táto maska mala mať oveľa tenšie lúče, preto som ich spravil z tenkého rovného oceľového drôtu, aby boli odolnejšie. Samotnú masku som spravil z dvoch častí. Jedna časť obsahovala zárezy na oceľové drôtiky. Ih inštalácia potom spočívala v ich zatlačení do plastu pomocou pájkovačky. Druhú polovicu masky som potom prilepil k prvej a drôtiky tak definitívne zaaretoval na svojich pozíciách.Keďže obe masky boli tlačené z bieleho plastu, aj túto som nastriekal matnou čiernou farbou.

Pri prvých testoch sa ukázalo, že masky dávajú pekný symetrický obraz a presne sa nimi zaostruje. Náklady na zhotovenie sú zanedbateľné a presnosť vynikajúca. Ak teda niekto premýšľa ako na to túto technológiu vrelo odporúčam.

Pridaj komentár