Jednoduché okuláre vlastnými rukami

Mnohí astrofotografovia tento kus  príslušenstva možno ani nemajú. Pri kontrole astro zásob som objavil staršie sady šošoviek, ktoré mi daroval pred mnohými rokmi kamarát. Vybral som dvojicu rovnakých dubletov a rozhodol som sa spraviť z nich jednoduchý okulár typu Plössl.

Tento okulár má jednoduchú konštrukciu. Dva symetrické achromatické dublety sú umiestnené vypuklejšou stranou k sebe, čo najbližšie. Vtedy je výsledné ohnisko sústavy najkratšie.

Šošovky teda boli a ostalo len spraviť im puzdro v tvare okuláru. Keďže o týchto šošovkách som nevedel takmer nič (len som im zmeral ohnisko), nebol som si istý výslednou kvalitou okuláru. Po pár sekundách som zamietol kovoobrábanie. Za tú cenu by som si mohol kúpiť rovno nejaký nový alebo aspoň bazárový okulár.

Takže som sa opäť obrátil na 3D tlač. Po chvíli bolo navrhnuté telo okuláru tak, aby tubus išiel zasunúť do štandardného 1.25″ konca výťahu. Model je samozrejme závislý od použitých šošoviek, ale pre inšpiráciu prikladám vyexportované STL súbory. Spojenie tubusu a očnice sa dá spraviť aj jednoduchšie, ale chceli sme mať okulár rozoberateľný, preto ten závit. Samotný okulár sa skladá z tela, tubusu a vložky, ktorá vymedzuje polohu šošoviek. Po vytlačení bolo treba len skompletizovať kúsky a otestovať.

Synovi sa páčilo ako sa cez to pozerá a tak som využil detské nadšenie. Pohľadali sme v krabici ďalšie vhodné šošovky. Po drobnej úprave modelu sme vytlačili ďalšie dva okuláre. Aby sme ich rozlíšili, na každý sme použili inú farbu.

Posledným krokom bude natretie vnútornej strany tubusu akrylovou matnou čiernou. Čierny plast v dobe tlače nebol k dispozícii v požadovanom množstve.

Keď to zhrniem, tak sa jedná o celkom úspešný pokus. Obraz je prekvapivo kvalitný na to, ako je to celé spravené. A hlavne deti z toho mali obrovskú zábavu. A len tak pre zaujímavosť… Ak započítam len cenu filamentu, ktorý sme spotrebovali pri tlači, tak jeden okulár vyšiel na pár centov.

Pridaj komentár