Čiastočné zatmenie Slnka 10.6.2021

Príroda nám dopriala takú malú „omrvinku“ zo svojej inak štedrej ponuky úkazov. Na našom území bolo pozorovateľné čiastočné zatmenie Slnka, ktoré bolo inak pozorovateľné z východnej časti Azie ako prstencové. Maximálna fáza nastala o 12:48 LSEČ. Zo Slnka však bolo ukusnuté menej ako zo známeho loga – iba 11%.

Na záznam som použil ďalekohľad Borg ED77 s reduktorom a fotoaparát Canon EOS 600D. Na ďalekohľade bol fóliový filter Baader. Výsledkom je obrázok, na ktorom je vidieť okrem slnečných škvŕn v strede a na pravom okraji, aj fakulové polia. Na snímke ich je vidieť pri pravom aj ľavom okraji.

Svoju fotografiu poslal aj Peter Pír. Fotografoval ďalekohľadom newton 250/1200.

Svoje fotografie poslal aj Miro Grnja. Fotografoval 300mm objektívom cez Cannon 400D. Nafotil postupku priebehu celého úkazu.

 

Napokon poslal fotografie aj Rudo Formánek. Fotografoval cez Ha filter a protuberančný ďalekohľad vlastnej konštrukcie. Pripojil aj krátky popis.

Aj keď počasie tomu nenasvedčovalo, predsa len ma to vytiahlo do astrochajdy. Dôvodom bolo toľko mediálne omieľané čiastočné zatmenie Slnka. Najprv som to pozrel cez Herschelov hranol a ponevač bolo slnko čisté ako posteľná plachta, rozhodnutie padlo na H alfu. Tam to bolo o chlp lepšie, ale zase pri tieni nebola žiadna fotogenická oblasť. Teda išlo sa fotiť, načo sa samozrejme zatiahlo. Tak okolo maxima zatmenia prebiehal ukážkový boj s oblačnosťou. Robil som preto krátke videá okolo 2 až 3 tisíc framov, čo sa pochopiteľne odrazilo na výslednej kvalite. A pretože sa na slnku vyskytovali aj dve aktívne oblasti okolo malých škvŕn, tak to mi spravilo omnoho väčšiu radosť ako samotné zatmenie. No a keď som ukončil snímanie, tak sa vyjasnilo a takmer dokonca bolo bez mrakov. Čo som využil a pozeral cez hranol až do úplného konca. Posielam teda pár obrázkov z dnešnej solárnej avantúry.

Pridaj komentár