Perzeidy 2021

Tohoročné pozorovanie meteorov z roja Perzeíd začalo už na stretnutí vo Vrchteplej. Ihneď po návrate však pokračovalo výjazdom na Myjavské kopanice, kde sme s Mirom chceli pozorovať vo vyššej nadmorskej výške a pod lepšou oblohou ako pri Bratislave.

Za cieľ sme si dali vrchol kopca Pecková, odkiaľ je fantastický panoramatický výhľad a vďaka širokému plochému vrcholu kopec dobre filtruje prípadné okolité svetlá. Žiaľ na tento bod sa nám vzhľadom na terén nepodarilo dostať autom a ťahať plný kufor techniky nahor sme nechceli. Preto sme zmenili destináciu na sedlo kde cesta prechádza medzi osadou Junasovia do Vrboviec. Chvíľu sme počkali, kým nás obídu kombajny a potom sme zaujali pozorovacie miesto cca 200m od cesty.

Obloha bola síce pekná (vizuálne porovnateľná s oblohou na Vrchteplej), no neprialo nám počasie. Po oblohe prechádzali nízke oblaky a po cca 2hodinách fotenia sa úplne zatiahlo. Ja som si teda zdriemol, kým ma Miro nad ránom zobudil. Vraj už začía svitať ale je jasno. Tak som otočil fotoaparát na východný obzor a na 3. snímke som zachytil dovtedy najkrajší meteor z tohoročného roja.

Noz z 12.8.2021 – Myjavské kopanice

 

Mirovi sa podarilo odfotografovať pekné kúsky v lepšom detaile, pretože fotografoval s menej širokoúhlym objektívom.

Noc z 13.8.2021 – Láb

Najlepšie prišlo ako obvykle na záver. Poslednú noc sme boli dostatočne unavení na to, aby sme cestovali niekam ďalej. Rozhodli sme sa pre fotogenickú lúku pri obci Láb. Paradoxom bolo, že hoci šlo o kvalitatívne najhoršiu oblohu, zachytili sme najviac meteorov a aj naviac jasných. Neskôr sme sa dozvedeli, že šlo o efekt prudkého nárastu frekvencie Perzeíd, ktorý nastal počas dňa. Maximum dosiahlo cca 200 meteorov za hodinu.

Miro nafotografoval detailnejšie obrázky.

a ako superbonus sa mu podarilo nasnímať aj červený sprite zo vzdialenej búrky.

Ja som fotografoval tentoraz dvomi fotoaparátmi, aby som zachytil čo najväčší kus oblohy. Canon 5D snímal cez 15mm FishEye objektív. Canon 600D zase snímal setovým objektívom 18-55mm.

Najprv teda kompozit meteorov z Canonu 600D.

A napokon kompozitná snímka, ktorú z mojich obrázkov zmontoval Miro. Patrí mu za to veľká vďaka.

Ja som opäť všetky meteory predriemal, aby som zabezpečil bezpečný dovoz domov. Aj preto sme bezpečne zastavili pred srnkou, ktorá sa pomätene pásla na ceste. Možno tam niekomu vypadli produkty z makovíc a ona si to užívala. Skutočne prapodivný záver pozorovania.

Pridaj komentár