Vrchteplá 2021

Tento ročník mal podtitul „Memoriál Mariána Mičúcha a Františka Michálka“ ako pocta týmto dvom úžasným ľuďom, kamarátom a astrofotografom, ktorí nás žiaľ v krátkom časovom odstupe opustili.

Vo Vrchteplej sme strávili 4 noci, počas ktorých sme pozorovali a fotografovali meteory, zažili sme divokú búrku a pri úžasnom seeingu sme sledovali detaily na planétach Jupiter a Saturn. Počas dňa sme sa na zaujímavých prednáškach dozvedeli akú budúcnosť si plánuje hvezdáreň M.R.Štefánika v Hlohovci, na čo všetko musí myslieť letecký modelár pri stavbe lietadiel, čo zažil horolezec pri svojich dobrodružstvách a ako prebiehala príprava prvých Slovenských kozmonautov na kozmický let.

Po roku odlúčenia sme trávili čas aj debatami o fotografovaní, stavbe hvezdární, konštrukcii ďalekohľadov, spracovaní fotografií a ďalších tém typických aj netypických pre astrofotografov.

Pripájam výsledky fotografovania meteorov. Použil som objektív FishEye 15mm a Canon 5D MkIII. Na moje počudovanie moc meteorov nelietalo. A nebol to len subjektívny dojem. V predchádzajúcich rokoch sme pamätali ako nám vizuálni pozorovatelia výkrikmi STOOOOP! oznamovali, že letelo niečo, čo sme my fotografujúci nevideli. Tento rok bolo takmer ticho. A pozorovatelia určite nespali. 🙂

Zábery meteorov v jednej sérii obrázkov som preniesol do jedného kompozitného obrázku. Pod obrázkom nasledujú detaily meteorov.

Noc z 9.8.2021

Noc z 11.8.2021

Maličký fotoalbum z tábora

Tešíme sa na stretnutie o rok.

 

Pridaj komentár