Jemné ostrenie fotoobjektívu

Kamarát ma poprosil, či by som mu vedel spraviť nejaké jemné zaostrovanie na objektív. Objektív bol pôvodne určený na formát 6x6cm. Demontážou bajonetu a úpravou na bajonet Canon EF došlo k tomu, že nesedí značka zaostrenia na nekonečno. Kamarát mal predstavu ako to realizovať, no ponúkané riešenie bolo príliš komplikované.

Spravil som teda 3D model a pôvodnú ideu vylepšil strunkou tak aby bola automaticky vymedzená vôľa v mechanizme. Ako to funguje je vidieť z priloženej fotografie. Tlačnou skrutkou sa otáča prstenec ostrenia voči nechybnému tubusu. Struna spôsobuje protiťah, takže povolovaním skrutky dochádza k automatickému návratu ostriaceho krúžku nazad. Keďže objektív je veľmi ťažký, spravil som k nemu aj objímky s rybinou kompatibilnou so štandardom Vixen. Ako bonus som pridal krytku objektívu, pôvodná bola stratená.

Prototyp na objektíve Jupiter sa ukázal natoľko funkčným, že sme zrealizovali podobný mechanizmus na ďalších dvoch objektívoch. Tieto objektívy mali vlastnú pätku na uchytenie na statív, preto bola konštrukcia zjednodušená na ostriaci mechanizmus.

 

Pridaj komentár