Mrznutie pri kométe ZTF E3

Počas najväčšej kometárnej šou si z nás robilo počasie tak trochu dobrý deň (alebo dobrú noc). No keďže sme sa nevzdávali a vytrvali, boli sme odmenení dvomi jasnými nocami. S Mirom sme sa 8.2. vydali na lúku pri obci Láb a v neočakávanej zime (-9°C) sme začali náš lov s fotoaparátmi.

V stredu večer sa kométa nachádzala neďaleko hviezdy Hassaleh v súhvezdí Povozník. Jej nájdenie teda nebol problém. Miro zostavil svoju techniku takpovediac v okamihu a kým ja som triedil klbko káblov on už fotil. Človek výjde z cviku, ak neopakuje úkony pravidelne. Preto trvalo zostavenie montáže a zapojenie kabeláže citeľne dlhšie. Napokon sa podarilo, nasadil som bahtinovu masku, zaostril a fotil. Úkony som spravil presne v takomto poradí, preto keď som išiel na záver fotiť tmavé snímky, krytka na objektív nepasovala. Bodaj by aj, keďže tam celú dobu bola nasadená zaostrovacia maska. Takže toto je výsledok 55 minút fotenia kométy s bahtinovou maskou. Efekt krížov sa našťastie na výsledku veľmi nepodpísal. Fotené aparátom Canon 5D Mk3,  s ďalekohľad Borg ED77 s reduktorom 0,85x. Technika bežala na montáži Vixen GPDX a minútové expozície boli korigované autoguiderom cez hľadáčik 50/250.

Miro fotil ako správny profesionál. Všetko mu fungovalo, žiadne chyby nerobil. Výsledkom jeho práce boli širokoúhla snímka kométy a ako bonus, južná časť súhvezdia Orion.

Miroslav Grnja: Kométa f=130mm_30s-6400_f4-5

Miroslav Grnja: Orión – juh

Ako sme sa dozvedeli emailom, fotila aj partia na Považí. Boris, Jarka a Samo mrzli v riadnom mraze no aj ich výsledok stál za to. Viac v správe od Borisa:

Včera z večera to vyzeralo tak, ako sa na správny február patrí. Obzor ako britva a vzduch vymrznutý, bez vlhkosti a pocitovo vôbec nepripomínal pohľad na teplomer. So Samom a Jarkou sme na chvíľu nechali ležať ľadom problémy s 300mm Newtonom a pozornosť mohla priľnúť k ľadu celkom inému – kometárnemu. Kométa to obrátila prudko na juh a atakuje hranice Býka. Na začiatku astronomického súmraku už všetko zaujímalo svoje miesta, lebo šprint stále hrozil. Síce menší výklus už Mesiac dovolil svojim pozdnejším východom na scénu. Stihli sme 75×1 min cez Newton 130/650, Canon 7d, ISO 1600, Sprac. Siril a Fotošop.

Výsledkom ich boja je nasledujúci obrázok kvôli detailom aj v inverzom vyhotovení. Autori fotografií: Boris Kardoš, Jarka Kovačičová a Samo Toman.

Nasledujúci deň počasie zopakovalo a ešte aj vylepšilo situáciu, tak sme s Mirom opäť vyrazili mrznúť. Tentoraz bola teplota -3°C, no pofukoval jemný vetrík a pocitovo to bolo horšie ako v predchádzajúci deň. Tentoraz sa karta obrátila. Ja som nacvičený z predchádzajúceho dňa pomerne rýchlo poskladal techniku, zaostril, odstránil bahtinovu masku a začal fotiť.

Mirov fotoaparát ale odmietol nastúpiť do služby. Nepomohla super baterka, pôvodná baterka iná baterka… Hral mŕtveho chrobáka. Miro ho teda dal do brašne a začal premýšľať, či má ešte doklad o kúpe kvôli reklamácii. Vtedy sa ukázalo, že skrytá inteligencia fotoaparátu vie čítať myšlienky a aparát sa zapol.

Miro napokon nafotil širokoúhlejšie zábery kométy, pridal k nim detailnejší obrázok a napokon pridal fotografiu hmloviny M42 300mm objektívom.

Miroslav Grnja: 31×10 sec, ISO 2600, 24mm f/1,6

Canon EOS 6D Mark II, 300 mm, f/5,6, ISO 6400, 38×35 sek., spracovanie Miroslav Grnja a Zdeněk Bardon

Canon EOS 6D Mark II, 300 mm, f/5,6, ISO 6400, 38×35 sek., spracovanie Miroslav Grnja a Zdeněk Bardon

Miroslav Grnja: 29×35 sek, ISO 6400, f/5,6, 300mm

Ja som si prácu zjednodušil a nechal som fotiť len kométu cez ďalekohľad Borg. Výsledkom je 97 záberov po 1 minúte. Na obrázku s potlačenými hviezdami sa ukázal aj jónový chvost. Po prevode do čiernobielej palety, zmeny na negatív a razantnom zvýšení kontrastu sa ukázalo, že chvost siaha až po okraj snímky.

Aj partia na Považí sa venovala fotografovaniu kométy. Opäť to perfektne zhrnul Boris vo svojom e-maili:

Včera mimo predpoveď obloha ukázala zhovievavosť a tým, že nám nechala kľúč na tajnom mieste, potichu sme prekĺzli ako lasičky rovno do jej trezora a rabovali sme ako karibskí piráti. Z večera nová montáž pravdepodobne žiarlila na kométu a vyžiadala si pozornosť dosť okázalým spôsobom a síce mechanickou poruchou na skrutke aretácie hlavného pohybu v deklinácií. Nutné vyriešiť. No obráťme list a pohľad na kométu.

Včera sa priblížila spleti medzihviezdnej hmoty v Aur, a preto jednu sekvenciu – 11×2 min. ponúkam zloženú bez vlastného pohybu. Mračná prachu totiž robili problémy v kometárnom skladaní a vznikali nesúrodé diery. Takže preto aj tento nezvyčajný pohľad na kométu zamrznutú v čase. Dlhšia sekvencia, 78×1 min je zložená na pohyb kométy. Všetko je cez Newton 130/650 a spracované Siril-om a Fotošopom.

Snímku pošle aj Samo, lebo včera spolu s Jarkou osedlali horizontálnu doštičku na Montáži Enceladus a fotili širšie pole v ohnisku 135mm a kométa prelieta okolo nádherných mračien v Aur.

Výsledkom ich snaženia sú nasledujúce obrázky. Autormi sú opäť Boris, Jarka a Samo.

Samo ešte pridal svoje fotografie a komentár k nim:

Týždeň pekného počasia a k tomu Mesiac v splne. Riadna urážka všetkej snahy o snímky kométy. Čas, týchto jalových nocí sme s Borisom a Jarkou venovali Borisovej staro-novej montáži v kupole ale však o tom vám písal. Včera už mal byť dekel ale front sa nejak omeškal tak sme s Borisom upiekli v priebehu 4roch nocí 4tú akciu. Ešte že sa už zamračilo lebo by som aj gate prevozil 😀

Mesiac postupne dovoľoval niečo serióznejšie skúsiť. Tento krát som už neodolal ani ja a svoju A7 s tradičným Samyangom 135mm f/2.0 zacloneným na f/2.8 som osedlal azimutalnu doštičku na Borisovej montáži. Spočiatku nám plány skúšal zahatať autoguider, ktorý v danom poli odmietal vidieť akúkoľvek schopnú hviezdu. Zato kométu videl statočne. Boli sme nútený niečo rýchle vyčarovať pretože čas bežal a Mesiac sa blížil. Simsala bin… teda bin 2×2 a predĺženie expozície na pointačnej kamere za cenu redších korekcií napokon ako tak fungovala a niečo sa nám podarilo. Posielam aj ja svoj výsledok, ktorý je zloženinou 171x30s ISO 2000.

Boris hodnotí toto pozorovanie kométy slovami:“Derniera pred oponou…“ . Ja dúfam, že počasie nám ešte dopraje nejaké bezoblačné a bezmesačné okno.

Pridaj komentár