Kruhosaurus

Počasie nám vonku „praje“ a tak sústreďujem sily na vzdialené astro ciele. Vzdialené na prvý pohľad, lebo ako mnohí viete, plánujeme výstavbu hvezdárne v Domaniži. Práve preto sa zrodil nový stroj – Kruhosaurus, ktorý bude ako predložený voj slúžiť práve zakružovaniu uzatvorených profilov na výrobu kupoly a rebier kontajnerových striech robotov. 

Pri výrobe stroja ma inšpirovalo domáce video jedného talianskeho garážového majstra, ktorý si doma vyrobil skromnú, no funkčnú zakružovačku. S výberom typu mi pomohol Mojmír, s ktorým som sa o tomto podniku bavil a po tom čo video vzhliadol, vyslovil jednoznačné potvrdenie konštrukčného prevedenia a tak výroba mohla začať.

Moja zakružovačka bude slúžiť na zakružovanie jaklov do 40mm. Väčšie profily potrebné nebudú a tak konštrukcia nevyžadovala príliš pevné prvky. Aj to čo sa podarilo je pevné a silám, ktoré budú v stroji pôsobiť hravo odolá. Ohýbaciu hmotnosť vyvíja hydraulická panenka 5t. Pohyblivé hriadele sú spriahané reťazou, aby zakružovaný profil nešmýkal. Spriahanie spôsobilo v konštrukcií isté kolízie, ale dalo sa z toho vybrusliť a naviac pri budúcom určení stroja na kružnicové časti sa reťaz nebude približovať k hornému valcu a tak je všetko v poriadku. Poháňané valce sú priemeru 40mm a horný valec je 60mm. Stroj celkovo malý prievan asi nevyfúkne z dielne, čo mi robí radosť, že zas mi podarilo urobiť niečo, čo ohýba sieť časopriestoru….

Dnešné testovanie preukázalo, že konštrukcia je vhodne navrhnutá. Pokiaľ ide o zakružovanie kružnicového výseku priesnosť je nádherná. Ovládacie koleso, ktoré je priemeru 500mm sa pri konečnej fáze, kedy vznikal kruh bránilo v mieste prechodu cez zvar. Inak všetko ok.

Týmto pádom stroj ukladám do množiny „nebezpečné“, lebo si vie sám pre seba vyrobiť súčiastku. Dúfam, že sa raz proti mne nevzbúri ako Termináror.

Novej mašinke želajme pevný postoj, nech nám vyrobí o rok peknú kupolku.

Pridaj komentár