Čiastočné zatmenie Mesiaca 16.7.2019

Tento rok sa naskytla možnosť pozorovať už druhé zatmenie Mesiaca, hoci teraz len čiastočné. Predpoveď počasia sľubovala zázrak v porovnaní so stavom len pár hodín pred úkazom. S Mirom sme teda vzali ľahkú techniku (fotoaparáty a objektívy) a vybrali sme sa na naše obľúbené miesto s výborným kruhovým horizontom pri obci Láb.

Už krátko po príchode na nás zamrkal vychádzajúci Mesiac. Chvíľu po ňom hlasno gagotali prelietajúce husi. Leteli na sever. Asi im je už teplo.

Mojim cieľom bolo spraviť postupku s meniacou sa fázou Mesiaca doplnenú o nejaký prvok krajiny. V pamäti som mal veľký strom na lúke. Po krátkom hľadaní miesta so správnou kompozíciou som spravil zopár testovacích obrázkov. Nastavil som časovač na 5 minútový interval a fotoaparát začal snímať postupku. Usadil som sa a po pár kontrolných pohľadoch ako pribúdajú obrázky som si doprial malé „niekoľkominútové mrknutia“.

Miro medzitým fotil postupujúci tieň. Vytvoril postupku ako aj profil tieňa na mesačnej koláži

 .

Svoju postupku som doplnil tromi fotografiami získanými v priebehu zatmenia, ktoré zachytili krajinu. Tento obrázok poslúžil ako pozadie pod postupku s meniacou sa fázou Mesiaca. Výsledkom je tento obrázok.

Pridaj komentár