Svietidlo z LED diód

Už dlhší čas som si uvedomoval, že pri pozorovaní a fotografovaní používam neastronomické svetlo v podobe zelenej LED diódy. Táto dióda bola totiž jediná, ktorá vydržala bez predradeného odporu napätie dvoch AA batérií. S očakávanou akciou pozorovateľov som bol nútený zadovážiť si nejaké červené svetlo.Pri balení príslušenstva sa však zíde aj silnejšie biele svetlo. Pretože som chcel viacfarebné svetlo, rozhodol som sa zhotoviť vlastné svietidlo. Ako zdroj svetla som zvolil číre vysokosvietivé LED diódy (červená 3000mCd, zelená 6000mCd, biela12000mCd) pre ich oveľa nižšiu spotrebu voči normálnej žiarovke. Ako puzdro som použil plastovú krabičku. Dá sa použiť puzdro od pera, prípadne krabička na elektroniku.

Diódy sú napájané dvomi AA článkami. Zelená a biela zvládnu toto napätie bez predradeného odporu. Červená dióda je však stavaná na maximálny prúd 20mA. Preto som paralelne pred diódu predradil dva 55 Ohmove odpory, čím som dosiahol výsledný odpor 27 Ohmov. Troj polohovým prepínačom sa volí dióda, ktorá ma svietiť a hlavným vypínačom sa svetlo zapne alebo vypne.

Celkové náklady sa pohybujú okolo 100 Sk + cena za krabičku, prípadne nejaké drôty. Ja som použil kábliky zo starého počítačového zdroja.

Ešte zopár fotografií a podľa tohto krátkeho popisu si podobné svetielko dokáže zhotoviť každý záujemca.

Pridaj komentár