Výroba náhrady konektora N3 pre fotoaparáty Canon

Jednooké zrkadlovky Canon používajúce na diaľkové ovládanie konektor N3 (modely EOS 10D, 20D, 30D, 5D, 1D, 1Ds a analógové modely profi rady) spôsobujú amatérskym konštruktérom problémy. Ak chcú vyrobiť vlastnú diaľkovú spúšť, alebo kábel na prepojenie fotoaparátu s počítačom, narazia na problém pri získaní konektora. Pokúsil som sa teda o vlastnú výrobu náhrady konektora. Sám som narazil na uvedený problém pri zhotovení programovateľnej diaľkovej spúšte. Originálna programovateľná diaľková spúšť stojí niekoľko tisíc korún. Jednoduchá manuálna spúšť stojí 900 – 1800 korún podľa toho, či sa jedná o produkt tretej strany alebo originálny výrobok Canon. Lacnejšie nevychádza ani pokus o zakúpenie predlžovacieho kábla, ktorý uvedený konektor obsahuje. Kábel stojí približne 2000 Sk.

Uvedené sumy sa mi zdali príliš vysoké. Pokus o získanie samostatného konektora od autorizovaného servisu alebo priamo od výrobcu skončil neúspechom. Pokúsil som sa teda o vlastnú výrobu konektora. Ako telo konektora som sa rozhodol použiť skladací lomený Cinch konektor.

Podkladom mi bol otlačok originálneho konektora do silikónovej hmoty. Z neho vznikol malý kúsok zasúvajúci sa do tela fotoaparátu.
Ďalšou časťou konektora bolo telo vkladané do skladacieho Cinch konektora. Spojením oboch častí vzniklo jadro budúceho konektora. Využil som ho na vytvorenie novej formy. Do tejto formy som vložil dutinky s naletovanými medenými drôtikmi. Zaliatím týchto súčastí vznikol výsledný odliatok konektora. Tento odliatok je už možné pripojiť na ľubovoľný káblik a vložiť ho do púzdra konektora. Zvolil som smerovanie konektora nadol od tela fotoaparátu. Tak kábel ostane visieť nadol smerom k diaľkovej spúšti umiestnenej niekde pri nohách statívu alebo montáže. Drobnou úpravou je však možné odbrúsiť plochú časť na jadre konektora a otočiť ho tak v púzdre ľubovoľným smerom. Po naletovaní kábla je možné celú dutinu v púzdre zaliať epoxidom a zafixovať tak jadro v púzdre.

Na rozdiel od originálneho káblika nemá náhrada aretáciu konektora v tele fotoaparátu a drží v ňom natesno. Konektor nevypadáva a v tele fotoaparátu drží pomerne tuho.

Na pripojených obrázkoch je možné vidieť jednotlivé súčiastky, kroky pri výrobe a hotový produkt.

Pridaj komentár