Mozajky kométy PanSTARRS

Po nejakej dobe sa konečne počasie umúdrilo aj na víkend, takže bez hrozby nevyspatosti v práci sme mohli opäť „prevetrať“ našu techniku. V Marianke sme sa zišli dvaja (Tomáš a ja) a v Lábe vo svojej pozorovateľni pozoroval Peter. Na programe dňa (či skôr noci) bola kométa C/2011 L4 PanSTARRS.Kométa je momentálne cirkumpolárna, takže nehrozilo, že nám zapadne za obzor, čo predpovedalo pohodové pozorovanie. Dokonca aj počasie si dalo povedať. V Marianke sme skompletovali dve montáže EQ6 s našimi „dvadsiatkami“ Newtonmi, nakáblovali kamery, notebooky a ostatné príslušenstvo a po testovacích záberoch spustili snímanie príslušných sád snímkov. Ja som sa rozhodol, že spravím dve sady na vytvorenie  mozajky, kedže dlhočizný chvost kométy sa mi nevpratal do zorného poľa. Prvé sady na ešte nevytemperovanej zostave neboli úplne ostré, ale po dokonalom preostrení som v pohode ládoval na disk megabajty dát. Výsledkom je mozajka 2×1 pole kamerou Astropix 4.0. Každé pole bolo exponované 30x60s.

panstarrs_30x60s_2x1mosaic panstarrs_30x60s_2x1mosaic_neg

Tomáš tiež spustil svoju techniku a spoločne sme sa vybrali spraviť digitálnym fotoaparátom nejaké panorámy pre určenie výšky horizontu z asi troch pozorovacích bodov.

foto_marianka

Následne Tomáš spustil aj časozberné snímanie, aby sme mali aj nejaký dokumentačný materiál.

Počas snímania (keďže všetko fungovalo) sme vypili kávičku, pozreli na internete, čo sa deje na astrofórach. Po nasnímaní vznikla mozajka 4×1 pole, pričom každé pole je cca 20x60s nepointovaných expozícií kamerou G2 8300.

panstarrs_20x60s_4x1mosaic_1600px

Snímka v polovičnom rozlíšení (cca 4000px široká).

Po nasnímaní 4 polí mozajky sa Tomáš rozhodol zopakovaťsnímanie jadra a chvosta. Vznikla ešte jedna tentoraz mozajka 2x1pole. Každé pole bolo snímané 28x60s kamerou G2 8300.

panstarrs_28x60s_2x1mosaic_neg_1600px

Po skončení druhej sady obrázkov som sa rozhodol, že len tak pre zábavu zavesím na montáž staručký teleobjektív Orestor 2,8/135 a skúsim, čo to povie. Neočakával som žiadne brilantné snímky (ten objektív je veľmi „mäkký“) ale celkovo aj z tohto vyšli celkom slušné obrázky.

135_10x120s

Zatiaľ Peter v Lábe zapĺňal pamäťové karty svojho fotoaparátu snímkami Panstarrs-ky , nadránom dokonca vyskúšal aj kométu Lemmon, aj keď bola už na dosť presvetlenej oblohe.

panstarrs_22x180s_sigma_avg_800px

Po vyhotovení nevyhnutných darkov a flatov sme my v Marianke zbalili techniku (ako sa má Peťo dobre, zasunie strechu pozorovateľne a má pokoj), odtransportovali sme sa domov aspoň čiastočne dospať deficit. Keďže nasnímanie dát je len časť práce, v nedeľu nasledovalo spracovanie dát. Kométa je v blízkosti pólu, čo ovplyvňovalo aj spracovanie, lebo pri posune snímaného poľa pozdĺž chvosta sa samozrejme pole stáčalo. Zosadenie snímkov „na kométu“ bolo tiež zábavné, práve vplyvom stáčania poľa na druhej sade pre mozajku. Ale podarilo sa, priložené snímky sú toho dôkazom.

Pridaj komentár