Asteroid (40) Harmónia a galaxia M61

Na oblohe je pozorovateľné obrovské množstvo asteroidov. Niekedy sa stane, že asteroidy sa pri pohybe po oblohe priblížia k nejakému inému zaujímavému objektu. Tak sa stalo aj okolo 6.5.2013. Asteroid Harmónia sa priblížil ku galaxii M61. Peťo Pír využil túto príležitosť a nasnímal oba objekty vo svojej pozorovateľni. Použil ďalekohľad newton 250/1250 a fotoaparát Canon EOS 450D. Podarilo sa mu nasnímať 6 obrázkov s expozíciou 10 minút. Dáta spracoval Ivan Majchrovič do animácie, na ktorej je pekne vidieť zmenu polohy asteroidu medzi prvou a poslednou expozíciou.

 m61_harmonia_animation

Z poskladaného obrázku vytvoril aj čiernobiely negatív. Na tomto obrázku je pekne vidieť detaily a slabé ramená galaxie, ktoré sa podarilo zachytiť. Zároveň je vidieť množstvo blízkych galaxií zachytených na výreze.

 m61_harmonia_6x10min_id_cr_L_neg

Pre identifikáciu objektov na snímke som použil modul v programe PixInsight. Po astrometrickom spracovaní obrázku boli doplnené údaje z katalógu NGC, PGC a Tycho 2. Asteroid bol označený manuálne.

m61_harmonia_v2

Na snímke by bolo určite možné identifikovať podstatne viac objektov. Ziaľ Peťovi sa nepodarilo spraviť flat snímky.  Z toho dôvodu sa nedal obrázok plnohodnotne spracovať v celom formáte snímky.

Toto pozorovanie poukazuje aj na skutočnosť, že na nasnímanie jasnejších asteroidov sa dá využiť aj digitálny fotoaparát. Malo by to byť výzvou pre ďalších astrofotografov, ktorí (ak nedisponujú CCD kamerou) asteroidy akosi zanedbávajú  a vynechávajú zo svojich pozorovacích programov, čo je škoda. Že sa to dá ukazujú horeuvedené obrázky

Pridaj komentár