Zatmenie Mesiaca 25.4.2013

pozorovanie

Prvé tohoročné zatmenie bol len taký jemný dotyk tieňa Zeme a okraja mesačného disku. Aj tak sme sa na pozorovanie všetci tešili hlavne kvôli stretnutiu s priateľmi. Tentoraz nás prichýlil Peťo Pír s rodinou na svojom dvore. Stretnutie sa začalo vynikajúcou pizzou od majstra kuchyne. Po krátkej a veselej debate začal ten obvyklý skladačkový ošiaľ. Vyniesť všetky kufríky a poskladať z nich funkčnú montáž a ďalekohľad. V tomto smere vyhral jednoznačne Peťo, ktorý len stlačil správny gombík, odsunul strechu svojej pozorovateľne a bol pripravený. My ostatní sme viac menej úspešne poskladali techniku do funkčného stavu. Po východe Mesiaca nad obzor bolo treba ešte popresúvať niektoré montáže a ustaviť ich ešte raz. Mesiac si to ako na potvoru namieril za strom a susedov komín. Ale to už patrí k pozorovateľskému folklóru nás „prenosných“ pozorovateľov. Nakoniec mal každý svoje miesto, snažil a čo najdokonalejšie zaostriť svoju optiku. Tu to mali najzložitejšie teleobjektívodigitálisti (Golanovci), dokonalo zaostriť teleobjektív bola celkom veselá činnosť.

Mesiac pomaly vyliezol nad strechu susedného domu, každý teda usadol k svojej technike a pustil sa do zachytenia pekného úkazu, na aké je tento rok dosť chudobný. Niektorí to mali jednoduché – nastavili sekvenčné snímanie na svojich časovačoch a mohli sa venovať „zákulisným debatám o všeličom“.

Pozorovania sa zúčastnili: Peter Pír s manželkou a dcérou (veľmi pekne ďakujeme za skvelé zázemie!), Anežka a Martin Horváthovci – Golanovci, Miro Grnja, Tomáš Maruška a Ivan Majchrovič.

Použitá technika: Newton 254/1200, Canon 450D, EQ6 – v Petrovej pozorovateľni; na spoločnej montáži NEQ6 umiestnený Newton 200/800 + Canon 20D – Tomáš a MC90/1200 + CCD Astropix 4.0 – Ivan; Borg77, Canon 400D, CG-5 – Miro; teleobjektív f=300mm + Canon 450D – Anežka a Martin.

Niekoľko dní po pozorovaní sme sa venovali spracovaniu veľkého množstva nasnímaného materiálu do pozerateľnej a publikovateľnej formy. Čo sa nám podarilo vidno na priložených obrázkoch.

miro_eclMoon13-2 miro_eclMoon13 golan4805_2

colormoon 2036add_r6_aa_crop_small

Pozorovanie sa vydarilo, snímky tiež nie sú na zahodenie, ale najdôležitejšie je, že vládla skvelá nálada v spoločnosti ľudí rovnakej krvnej skupiny.

 

 

 

Pridaj komentár