Predvianočná kométa 21.12.2013

Predvianočná kométa

Keďže kométa ISON neprežila v zdraví prechod perihéliom, pozornosť sa sústredila na ďalší krásny kúsok – c/2013 R1 (Lovejoy). Už pri poslednom pozorovaní 16.11.2013 sa javila ako krásny objekt. Ale nasledovalo obdobie astrofotografického pôstu, ktorý nám naordinovalo počasie…Pri pohľade na krásne fotografie kométy na internete si Tomáš len vzdychol: „Kde ľudia na to počasie chodia…“. My sme nevideli ani hvezdu už od 16.11.2013 (ak nepočítame predvianočnú mestskú výzdobu). A tak sme s nádejou zaregistrovali informáciu, že v noci 20.-21.12.2013 by mohlo byt teoreticky jasno. Ešte o desiatej večer to však vyzeralo, že meteorológovia by mali vrátiť decembrovú mzdu, ale o polnoci už bolo v zenite relativne jasno. Takže rýchla výmena SMS, navlečenie sa do zimného pozorovacieho výstroja a štart na lov kométy. V Marianke nemáme vhodný východný obzor, takže sme naložili techniku do auta a vyštartovali do Zohora, kde je obzor takmer ideálny. Osvetľovacie teleso zn.Moon okolo seba nevykazovalo žiadne halové javy, takže to vyzeralo celkom sľubne. Tradičné skompletovanie techniky (ja som zložil tradičnú zostavu, Tomáš fungoval „naľahko“ – astrotrac a fotoaparát), krátky test, všetko napodiv fungovalo.

Kométa sa pomaly vyšplhala na nejaky ten stupník nad obzor, ale v nízkej jemnej hmle nemalo zmysel sa trápiť, obrázky by boli aj tak nepoužiteľné. Takže sme počkali, kým sa dostane do pozorovateľnej polohy, síce stále rušila hmla a Mesiac, ktorý vykúzlil sivé pozadie ako hrom. No čo už, treba bojovať.

A tak sme zabojovali, nasnímali viacero mozajkových sád, aj keď sme vedeli, že to až taká sláva nebude. Expozície sa nedali robiť dlhšie ako 30s, Prebdenú najdlhšiu noc roka sme ukončili štandardným snímaním darkov a flatov, prenesením zamrznutej techniky dovnútra a transportom našich zaspávajúcich telesných schránok do tepla domova. Spracovanie v programe AstroArt 5.0 bolo štandardné, napozorovaný materiál sa síce ukázal ako nie veľmi oslnivej kvality, ale sme v podstate spokojní, keďže sme zástancami kréda, že lepšie niečo ako úplne nič.

A tu sú naše snímky:

4x5x30s_mosaic_neg_rotMozajka 4 x 5 x 30s, N200/900, CCD Astropix 1.4+, NEQ6, orientácia: východ hore, sever vpravo

4x20x30_mozaic_rot

Mozajka 4 x 20 x 30s, N200/900, CCD Astropix 1.4+, NEQ6, orientácia: východ hore, sever vpravo

m_multix_1600

Mozajky kométy v nepravých farbách

solo_multix_1200

Hlava kométy v nepravých farbách.

Za Astrofoto.sk Team: Tomáš Maruška a Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár