Slnko a Venuša

Venuša

Astrofotografický „absťák“ spôsobil, že sme sa odhodlali na takú vec ako je denné snimkovanie Venuše, napriek tomu, že nie sme praví „planetárnici“. Venuša bola jeden deň po dolnej konjunkcii, takže mala mať tvar pekného úzkeho kosáčika. Ako to nakoniec dopadlo sa dočítate ďalej.Pôvodný plán na skoré ranné ustavenie montáže a denné pozorovanie v sobotu ráno (keď bola Venuša v dolnej konjunkcii so Slnkom) nevyšiel, počasie zaprotestovalo. Ale v nedeľu sme skrátený program (vynechali sme nočné ustavenie montáže) skúsili realizovať. Montáž NEQ6 sme ustavili „okometricky“ podľa kompasu, pripravili sme ďalekohľad Maksutov 90/1200, CCD kamery, notebook na stolíku pod ochranným „stanom“, digitál na časozberku (nech nasnímame aspoň naše pobehovanie okolo techniky, pre prípad, že by sme nič normálne nenafotili).

Ešte prilepiť spisovú dosku na statív ako tienidlo na Slnko, keďže Venuša sa nachádzala jeden deň po konjunkcii cca 5,5° od našej hviezdy a Slnko by nám isto robilo nepekné odrazy v optike.

photo1 photo2

Po krátkom trápení sa so zaostrovaním, ustavením montáže a spojazdnením ostatnej techniky sme konečne našli Venušin kosák. Nasnímali sme dve sekvencie v ohnisku 1200mm za filtrom H-alfa Astronomik (13nm). Seeing bol príšerný, ale to nás veľmi netrápilo, spracovaním sa dá všeličo dosiahnuť.

20140112_venus_1x 20140112_venus_1x_neg

Následne sme skúšali použiť barlow 2x, potrápili sme sa s nájdením Venuše a zaostrením. Nasnímali sme niekoľko sekvencií, polaborovali s rôznymi funkciami ovládacieho softvéru ku kamere.

20140112_venus_2x

Nasledovali flatfieldy a prehodenie druhej kamery a AstroSolar filtra na snímkovanie celého disku Slnka. To už začali poletovať obláčiky. Slnko sme ale dokumentačne nasnímali.

20140112_sun_500

Nasledovalo pomerne rýchle zbalenie techniky, vypnutie „časozberkovača“ a transport domov. Spracovanie obrázkov bolo robené v softvéroch AstroArt a Registax.

Za Astrofoto.sk Team: Tomáš Maruška a Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár