DMM 2014

dmm2014

Keď sme v roku 2012 absolvovali DMM (digitálny Messierov maratón) CCD kamerou s výsledkom 101 objektov, predpokladali sme, že nasledujúci rok sa vyvarujeme chybičiek a zlepšíme sa. Počasie v roku 2013 nám povedalo rázne NIE. A tak sa zlepšovanie odkladalo na tento rok. Počasie vyzeralo nádejne a tak sme začali s prípravami na naháňanie „messierov“ po oblohe…

Príprava zahŕňala výber termínu okolo novu Mesiaca, optimalizáciu poradia objektov pomocou viacerých softvérov, plánovanie snímacích sekvencií, tlačenie zoznamov a celkovú kontrolu techniky.

Účasť na miniakcii prisľúbil Tomáš Maruška, Miro Grnja, Ivan Majchrovič a po polnoci aj Peter Pír. Napriek plánovanej príprave sme ešte večer pred zotmením upravovali upínaciu platňu Newtona.

Našťastie bola k dispozícii aj iná technika (stojanová vŕtačka) a tak sme skompletovali maratónsku zostavu pomerne bez problémov.

vrtacka ivan2 ivan1

Miro a Tomáš sa rozhodli využiť priaznivé počasie na fotografovanie a skompletovali dalšie dve zostavy.

Teoreticky sme mohli v danom termíne spraviť maximálne 109 objektov „M“. Studená sprcha prišla hneď na začiatku, prvé dva objekty sa nepodarili, lebo obloha bola neskutočne svetlá a keď sa dostatočne zotmelo, už boli objekty tak nízko, že boli „nesnímateľné“. Ďalej to fungovalo pomerne fajn, sem tam sa do cesty postavil nejaký stĺp osvetlenia, vysokého napätia a podobne. Prehodením poradia sa však darilo slušne dodržiavať časový rozvrh. Problémy nastali s dopingom (GOTO) a s jedným neplánovaným stlačením vypínača na predlžovačke. Znovunakalibrovanie zabralo nejaky čas, ale potom si už technika dala povedať a tak sme sypali na disk notebooku jeden messier za druhým. Keď okolo polnoci prišiel Peter a priniesol vlastnoručne upečenú pizzu (tradične perfektnú – ďakujeme!) už sa podarilo stratu dobehnúť a dokonca sme získali náskok pred zoznamom. S blížiacim sa ránom sa znižovala teplota, technika namŕzala (naštastie Newtonu stačila jedna fúkacia procedúra fénom) a začala tradičná zábava s rannými objektami. Tu sme zvádzali boj s flórou (okolorastúce tuje, ktoré s obľubou využívame ako vetrolam a clonu pred svetlami okoloidúcich áut). Objekty boli nízko a tak pri posledných to už bol vážny súboj s časom a svitaním. S ranných messierov sa len jednému podarilo zbabelo schovať za porast. Takže summa summarum : 106 objektov zo 109 teoreticky možných (chýbajú nám M55, M77, M74). M30 nebolo možné pozorovať ani teoreticky. Z daným výsledkom sme patrične spokojní.

dmm2014_106x

„Darkovanie a flatovanie“, balenie a transport domov aspoň trochu dospať deficit, to už bolo štandardné ako vždy. Večerné spracovanie napozorovaného materiálu do publikovateľnej formy, to už bola zábava v teple domova.

Budúcnosť? Možno sa niekedy podarí zmáknuť aj fullmaratón t.j. všetkých 110 objektov za jednu noc. Na tohtoročné pozorovanie sme použili osvedčenú zostavu: Newton 200/900, CCD kamera Astropix 4.0, montáž NEQ6, softvér Guide9.0.

Za astrofoto.sk team: Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár