AKL 2014

titulka

Pod touto skratkou sa ukrýva každoročný Astronomický Kemp Letenka (po srbsky Astronomski Kamp Letenka) ktorého sa už niekoľko rokov pravidelne zúčastňujeme. Tento rok sme pôvodne plánovali ísť v rozšírenej zostave, ale rodinná dovolenka a pracovné povinnosti v termíne konania (17.-20.7.) zredukovali slovenské zastúpenie na tradičnú dvojicu: Miro a Ivan.

Na kemp sme vyštarovali už v stredu. Predpoveď počasia bola neveľmi priaznivá, čo sa počas cesty potvrdilo na maďarsko-srbskej hranici, keď začalo pršať. Mierny dážď sa časom zmenil na krátke ale intenzívne lejaky, občas spestrené aj bleskami. Večer sa ale čiastočne vyjanilo a ráno bola obloha úplne čistá. Optimisticky naladení sme sa kompou presunuli na „správnu stranu Dunaja“ a po nieloľkých kilometroch sme dorazili do staručkého rekreačno-športového strediska nazvaného Letenka.

02

Zatiaľ poloprázdna pozorovacia lúka…

10

Vztyčujú sa vlajky

11

Vlajky zúčastnených krajín, niektoré chýbajú.

Skauti, ktorí pripravili stany (prednáškový, jedálenský a aj niekoľko ubytovacích) a celkovo pripravili všetko potrebné odviedli tradične perfektnú prácu. Pomaly sa schádzali účastníci, na lúke pomaly pribúdali dalekohľady a na oblohe oblaky. Postavili sme svoje „fidlátka“ a rýchlo sme ich pozakrývali nepremokavými plachtami.

03

Milošov wigwam

04

Čo keby zapršalo…

Dážď na seba nenechal dlho čakať. Ešteže prednáškový stan je dosť veľký, tak sa tu vytvorili skupinky diskutujúcich priateľov, vytiahli sa notebooky, fotoaparáty, pozerali sa výsledky predchádzajúcej práce.

05

Ako upraviť tento obrázok?

06

Raňajšia hmla

07

„Domačin“ kempu telefonicky zabezpečuje lepšie počasie…

08

Notebooky v akcii

14

Sledujeme zaujímavú prednášku

 12 13

Ráno bolo hmlisté, ale už nepršalo. Bežali zaujímavé predášky, počasie sa pomaly zlepšovalo. Okolo obeda sme už kompletovali „slniečkárske vybavenie“ čím myslím požičané Coronado PST na sledovanie Slnka v H-alfe a Maksutov 90/1200 na biele svetlo, obidva maličké prístroje vybavené CCD kamerami.

23

Naše slniečkárske vybavenie (káva je nutnosťou), v pozadí náš Newton na nočné pozorovanie

V bielom svetle nebolo čo snímať, tá jedna škvrnka, čo na tam bola naozaj nestála za veľa. Coronadom sme zaznamenali celkom zaujiímavú aktivitu, aj keď nie nejako oslnivo vysokú. Snímali sme celý slnečný disk a potom pomocou požičaného „Barlowa 2.5x“ aj detaily.

1h1516duo

„Coronádovka“

x1h05

… a ešte jedna …

x1h07

… a s barlowom.

Juri Stare zo Slovinska vytiahol svoj LUNT 80.

15

Neskôr sa večer opäť zatiahlo. Po polnoci sa obloha opäť vyjasnila, na nočné snímanie však neostali sily. Oddychovali sme, konzumovali rôzne nezdravé dobroty, počúvali prednášky…

16

Miro relaxuje

17

Klobásy pre nás…

18

Nočné prednášky

19 20

21

Priateľské rozhovory (vľavo Radan Mitrovic – Macedónsko, vpravo Ljubinko Jovanovič – Slovinsko)

Sobota sa predviedla v plnej kráse, cez deň sme „slniečkárčili“, kolegov Lunt 80 bol v obliehaní vizuálistov, ale hlavne astrofotografov. Vystriedalo sa tu mnoho ľudí, každý sa snažil využiť príležitosť nasnímať nejaký materiál.

25

… ktože sa to tam skrýva pod celtou? Jaroslav Grnja.

36

… aj takto sa to dá.

Naše Coronado tiež nezaháľalo, nasnímali sme veľké množstvo sérií obrázkov, ktoré bude potrebné spracovať…

2h66-duo

Sobotňajšie coronádovky

2h22 2h48 2h30 2h50ac 2h63

Samozrejme opäť zaujímavé predášky a tradičná diskusia s prítomnými astrofyzikmi …

26

Prof. Aničin

27

Prof. Bikit

28

32

Prednáškový „cabriolet“ stan – v tom teple bolo príjemné otvoriť bočné steny

… a prednášku o pozorovaní tranzitov exoplanét mali aj priatelia Jaroslav Grnja (vlavo) a Janko Mravik (vpravo)

29

Tááákyto veľký teleskop potrebujeme…

Poobede sme plánovali, čo budeme robiť večer. Pôvodný plán na štvrtok – blízkozemný asteroid 285944 (2011 RT11) sa už nedal realizovať, tak sme sa rozhodli nasnímať tranzit exoplanéty TrES-3b. Jaroslav skúsil nasnímať ten istý tranzit pomocou teleobjektívu a CCD kamery, ja som použil svoj 200mm newton. Pozorovanie sa podarilo celkom dobre, meranie som poslal aj do databázy TRESCA

tres-3b

Po skončení tranzitu som skúsil nasnímať kométu C/2013 UQ4 (Catalina). Geometricky bola kométa krásne vysoko, jasnosť však nič extra, ale jej rýchlosť bola dosť vysoká. Skúsil som expozíícíe 30s a 60s, snímka je spracovaná softvérovým zložením na kométu.

catalina

Kométa C/2013 UQ4 (Catalina)

Ešte snímka Mesiaca a išlo sa pár hodín spať, v nedeľu sme pred obedom plánovali vyštartovať na viac ako 500km dlhú cestu domov. Nadránom na upozornenie budíka som ešte nasnímal nevyhnutné flatfieldy. Spánok sa už nepodarilo obnoviť, tak som pomaly začal baliť techniku, aby toho bolo ráno menej.

moon2

Náš Mesiačik

V noci sa uskutočnila aj súťaž vo vizuálnom vyhľadávaní objektov pomocou dobsona. Použitý bol ďalekohľad, ktorý nepatril žiadnemu súťažiacemu. Pravidlá: rozhodcovia vytypovali 15 objektov Messierovho katalógu, súťažiaci hľadal objekty podľa poradia, ktoré mu povedal rozhodca. časový limit: 15 minút. Kvalitu pozorovateľov dokazuje výkon víťaza (Radan Mitrovic z Macedónska) – našiel všetkých 15 objektov za úžasný čas 6 minút!

V noci sa uskutočnil aj tradičný kvíz trojčlenných družstiev, táto akcia bola vždy ladená humorne, aj tentokrát to tak bolo, ale súťažiace družstvá preukázali okrem zmyslu pre humor aj skvelé vedomosti.

Doobeda účastníci zbalili techniku do svojich plechových dopravných prostriedkov a nasledovalo vyhodnotenie súťaží, odovzdanie pohárov, medailí a drobných vecných cien.

37

Ceny pre výťazov

akl2014

… a spoločné fotografia do archívu

Kemp sme zakončili lúčením s priateľmi s prísľubom, že sa opäť stretneme na AKL2015.

Viac fotografií od rôznych autorov najdete na: http://www.astronomija.co.rs/fotografija/8889-akl-2014-albumi.html

 

Za astrofoto.sk team: Ivan Majchrovič
Článok bol pôvodne publikovaný na serveri www.astrofoto.sk

Pridaj komentár