Ranné kométy

jacques_20x120s_bin2

V piatok poobede som sa nechal presvedčiť meteomodelom, že v noci bude jasno. Dohodol som sa teda s Leošom, že ho prídem pozrieť a strávim noc pod hviezdami. Cieľom bolo dofotografovať posledné chýbajúce pole mozajky hmlovín v Cefeovi. Od priateľa som mal na tento cieľ požičaný ďalekohľad.
Po príchode a rozbalení techniky som približne trafil kompozíciu obrázku a urobil prvé testovacie snímky na zaostrenie. Keď bolo všetko prichystané, mal som v pláne vyskúšať pointáciu pomocou programu SIPS. Spustil som teda kalibráciu. Všetko prebehlo bez problémov, no po spustení pointácie začal systém po chvíli vypisovať problém s prekročením maximálneho času na korekciu. Keďže sa mi ani po 3 pokuse nepodarilo spustiť pointáciu, vymenil som pointačnú kameru za TV kamerku a nechal som montáž pointovať TVGuiderom. Martinov systém vyžadoval len drobné doladenie oproti zaužívaným parametrom.
Po nastavení a kontrole prvého obrázku som teda nechal systém bežať a šiel som si zdriemnuť. Najprv som ale do ovládača uložil polohy dvoch komét, ktoré som plánoval fotografovať počas zvyšku noci. Po 150 minútach bolo pole dofotené. Začal som teda fotiť kométu Jacques (C/2014 E2). V tomto čase sa jednalo o pomerne jasnú koméetu s veľmi jasnou a výraznou komou, no so slabým chvostom. Vzhľadom na rýchlosť pohybu kométy som zvolil 120s expozície a binovanie 2×2. Počas tohto času sa kométa svojim pochybom nestihla rozmazať na jednotlivých obrázkoch. Opäť som si na chvíľu zdriemol. Po dofotení som ďalekohľad namieril na kométu P/Holmes (17P).

holmes_16x120s_bin2

Tu som si už nebol istý či stihnem počas končiaceho astronomického súmraku dofotiť požadovaný počet obrázkov. No v tomto čase už začal zapadať Mesiac. Jeho slabnúci vplyv na pozadie mal za následok klesanie jasnosti oblohy napriek skončenému astronomickému súmraku a začínajúcemu svitaniu. Táto kométa už nebola zďaleka taká jasná ako počas posledného návratu, keď prudký nárast jasnosti rozžiaril komu do veľkosti niekoľko stupňov.

zostava

Ešte pohľad na snímaciu techniku, zbaliť a odchod domov. S Leošom som sa nestihol rozlúčiť, keďže po nočnej smene šiel spať. V každom prípade mu ešte raz ďakujem za možnosť stráviť noc na AGO.
Spracovaniu políčka a výslednej mozajke sa budem venovať v samostatnom článočku.

Pridaj komentár