Asteroid 2004 BL86

Vidina jasnej oblohy nas 26.1.2015 vylákala do mrazivého večera skúsiť nasnímať blízkozemný asteroid 2004 BL86. Pokus sa vydaril, mali sme šťastie na diery v oblakoch, takže sme „niečo“ zaznamenali.

Napriek tomu, že asteroid sa pohyboval vo väčšej vzdialenosti ako Mesiac, predpokladala sa zaujímavá jasnosť, nakoľko jeho rozmer je cca 700m. Keďže počasie (ako vždy) robilo svoje kúzla, nebolo vôbec isté, či z pozorovania neodídeme ako porazení. Poobede bolo jasno, večer sa ukazovalo tiež, takže by nemala oblačnosť robiť problém. V Zohore sme sa zišli dvaja členovia astrofoto.sk tímu, Miro a ja. Tomáša odstavili do autu povinnosti a Peter jednoducho odsunul strechu a pripravil sa na pozorovanie doma v Lábe. Že sa asteroid dal bezproblémovo zachytiť aj digitálnym fotoaparátom dokazuje nasledovná jeho 60sekundová expozícia cez Newton 250/1200.

Pripravil som standardnú zostavu, v rámci skúšok som nasnímal niekoľko dokumentačných sekvencií kométy Lovejoy Q2.

Nabiehala oblačnosť, tak som len tak namieril ďalekohľad na Mesiac: „Keď sa už nič poriadne nepodarí, nech mám aspoň nejaký záber“.

Asteroid bol ešte veľmi nízko, tak som dal ešte nejaké sekvencie kométy pre jednoduchú mozajku a potom sme už z Mirom začali hladať „rýcho sa pohybujúcu bodnu na monitore“. V notebooku som ale nemal aktualizované dáta, takže to bolo celkom zaujímavé, ale nakoniec sa podarilo. Keď sme ho už našli, tak sme ho chytili a nepustili… Pri snímaní bol krásne vidieť vlastný pohyb asteroidu na hviezdnom poli, bežal po obrazovke naozaj slušnou rýchlosťou.

Spravili sme cca 1200 dvojsekundových expozícii. Po nasnímaní dvoch polí (asteroid cez pole prebehol cca za 10 minút, sme sa posunuli na tretie, ale kým asteroid prešiel asi polovicu poľa nabehla oblačnosť.

Rýchle zbalenie techniky, transport domov a o desiatej večer som už pracoval na postprocessingu snímkov. Takže máme ďalší pekný úlovok v našej zbierke „blízkozemákov“. A tešíme sa na ďalšie.

Za Astrofoto.sk team: Ivan Majchrovič

Pridaj komentár