Lov na C/2014 Q2

Meteopredpoveď sa potvrdila a 13.1.2015 sme sa dočkali normálneho počasia. Napriek pracovnému týždňu sme sa dohodli na výjazde do Zohora, astrofoto.sk team pripravil svoje „zbrane“ a vyrazil na lov kométy C/2014 Q2 (Lovejoy). A že sa nám zadarilo potvrdzuje nasledovný report.

Poloha kométy je v tomto období už veľmi dobrá, nachádza sa krásne vysoko a podmienky na získanie pekných záberov sú priaznivé. Mesiac už neruší a tak ostalo len veriť našim meteorológom. Rýchly výjazd do Zohora, kde mna už čakala skompletovaná zostava, Tomáš tentoraz priviezol svoje ťažké delostrelectvo (karbonový AG8 na montáži EQ8), Miro bol pracovne vyťažený a mal prísť neskôr.

Hodil som krátky pohľad cez trieder 7×50, ale potom som už rýchlo vyviezol zostavu z haly, ustavil a pripravil na snímanie. Osvedčené expozičné sady 20x30s nebolo potrebné meniť. Nechal som vytemperovať ďalekohľad a za ten čas som Tomášovi pomohol skompletovať jeho zostavu. Už prvé snímky ukazovali, že podmienky sú veľmi dobré, kométa je skvelá a tak sme sa pustili do zbierania materiálu na mozajky. V mojom prípade to nakoniec vyšlo na jedenásť polí.

Tomášovi vzhľadom na väčší senzor a o niečo kratšie ohnisko stačili štyri.

Medzitým sme vytiahli aj astrotrack, jednak som chcel skúsiť firemnú Sigmu 2.8/150 s mojím Canonom 600D, jednak sme mysleli na Mira, ktorý práve vyštartoval z Bratislavy vlakom a niesol si len fotoaparát. Snimky z Canona vzhľadom na obtiažne zaostrenie (prípravu tejto minizostavy sme prerušovali kôli „hlavným prístrojom“ keďže sme sa museli posúvať na ďalšie polia mozajky) a tak výsledný obrázok bol pre mňa trochu sklamaním.

Tomáš medzitým prešiel z „mozajkovania“ na snímanie hlavy kométy s cieľom nasnímať zmeny v začiatku chvosta kométy. Výsledkom je skvelá animácia. Kliknutím na obrázok spustíte animáciu.

Medzitým dorazil Miro, pripojil svoj digitál na astrotrac, skúšal, ostril a keď dal snímať začali sa diať veci. Prebehol oblak, kométa sa dostala k drôtom elektrického vedenia, po presune na iné miesto, ustavení a spustení zasa oblak, jednoducho: Mirovi sa nedarilo. Veríme, že si týmto večerom vyčerpal smolu aspoň na rok dopredu. Ja som po skončení mozajkovania (zabralo to dve hodiny) spustil ešte minimozajky (hlava + jedno pole) ale už to nebolo ono. Podmienky sa zhoršili. Pre zvýraznenie štruktúr chvosta som preto použil prvé štyri polia z materiálu na prvú mozajku.

Tomáš popracoval na štruktúrach chvosta použitím jedného poľa.

Zatiaľ, čo my sme takto kolektívne lovili kométu, o niekoľko kilometrov ďalej Peter otvoril strechu svojej pozorovateľne a nasnímal digitálom 450D cez svoj N250/1200 hlavu kométy. Podobne ako Miro aj on sa trápil s technikou.

Na záver ešte pár dokumentačných obrázkov zo statívu. Neskôr sme na rôznych fórach a internetových stránkach pozerali ako sa darilo ostatným, prezentovali sme svoje predbežné a aj finálne obrázky. Týmto gratulujeme všetkým, ktorím sa podarilo kométu vidieť a odfotografovať. Pozorovania sa zúčastnil astrofoto.sk team – Miro Grnja, Ivan Majchrovič, Tomáš Maruška, Peter Pír.

Za astrofoto.sk team: Ivan Majchrovič

Pridaj komentár