Kométa trojkráľová…

6.1.2015, večer. Tentoraz pre zmenu štartujeme s Tomášom skoro a nečakáme, kým sa oblačnost presunie k nám. Je jasno a teoreticky by to mohlo vydržať aspoň minimálny čas. Podmienky vyzerali byť veľmi dobré (napriek očakávanému rušivému Mesiacu, ktorý pomaly vychádzal nad obzor). Rýchlo staviame techniku, kým sa tubusy aspoň trochu vytemperujú hľadám kométu triedrom. Je neprehliadnuteľná. Ale na „kukandu“ obetujeme len pár minút. Kamery čakajú a tak sa snažíme využiť príležitosť.

Po akom-takom vytemperovaní zostavy som rýchlo našiel kométu. Už v rámci zaostrovania som na prvý pohľad videl, že je to „úplne iná káva“ ako predchádzajúcu noc. Pod hrozbou možného príchodu oblačnosti som sa hneď pustil do prvej sady expozícii . S Tomášom sme sa zhodli na tom, že ak nechceme mať chvost kométy surovo useknutý, bude treba robiť rozsiahlejšiu mozajku. Myšlienka, že keď na sólosnímke chvost už nebude vidno je potrebné spraviť ešte jedno ďalšie pole v predpokladanom smere, sa ukázala ako správna. Ja som spravil 8 polí. Pre výslednú mozajku som použil šesť. Obrázok je otočený o 90°.

Newton 200/900, CCD kamera Astropix 1.4+, NEQ6Pro, exp. 6 x 20 x 30s

Tomáš má širšie zorné pole, ale napriek tomu tiež spravil štyri polia, z čoho po výslednom spracovaní vliezol naozaj krásny obrázok.

Borg77, CCD G2-8300, Vixen GPDX, exp. 4 x 20 x 60s

Po prvej sérii som ešte spravil ďalšiu časť, tentoraz som sa zameral na hlavu kométy a začiatok chvosta. Dobre vytemperovaná zostava už kreslila veľmi dobre, takže po spracovaní vidno zaujímavé štruktúry v chvoste.

Newton 200/900, CCD kamera Astropix 1.4+, NEQ6Pro, exp. 2 x 20 x 30s, add

Newton 200/900, CCD kamera Astropix 1.4+, NEQ6Pro, exp. 2 x 20 x 30s, median

Tomáš skúsil aj RGB, to ale kométa už utekala medzi elektrické drôty a začal sa prejavovať mierny zákal atmosféry, takže výsledok je dokumentačný (titulný obrázok k tomuto článku). Počas snímania jednotlivých sekvencií som vytiahol aj digitál aby som spravil nasledovnú dokumentačnú fotku. Kto nenájde kométu sám, tak je označená šipkou.

Podmienky sa pomaly zhoršovali (presne podľa meteopredpovede), takže sme pozorovanie ukončili štandardnými povinnými cvikmi – darky, flaty, zabaliť a domov. Napriek tomu, že sa na druhý deň vstávalo do práce, som nevydržal a ešte večer som sa pustil do spracovania materiálu. Čo povedať záverom? Veríme, že táto krásna kométa sa nám ešte „predvedie“ a ak počasie nebude protestovať, tak my budeme pri tom.

Za astrofoto.sk team: Ivan Majchrovič a Tomáš Maruška

Pridaj komentár