Kométa C/2020 F3 NEOWISE – veľké finále

Kométa C/2020 F3 NEOWISE hneď po výstupe na severnú oblohu ukázala svoju krásu a silu. V priebehu niekoľkých dní výrazne zjasnila, vystúpila vyššie aj severnejšie na oblohe. Postupne sa dostala do bodu, keď nezapadala a bola pozorovateľná od večera do rána.

To už nastal čas, aby sme aj my vytiahli zbrane väčšieho kalibru na zachytenie svetla kométy. S kamarátom Mirom sme sa rozhodli odísť na lúku pri obci Láb. Má nádherný ničím nerušený horizont a je ľahko dostupná autom. Zobrali sme teda paralaktické montáže, aby sme mohli robiť dlhšie expozície. Bol to samozrejme výborný ťah, fotografie boli nad očakávanie pekné už na displejoch fotoaparátov. Prekvapivo nám priali aj podmienky, pretože bolo niekoľko dní po sebe jasno a oblohu nerušil Mesiac.

Prvý výjazd sme urobili v noci z 12. na 13.7.2020. Rozložili sme sa na betónovej ploche uprostred lúky, nastavili montáže a začali sme fotografovať.

Miro fotografoval jeden obrázok za druhým. Menil kompozície, pobehoval po celej lúke a občas používal aj nás ako doplnok k fotografovanej scéne. Tu je teda výber jeho obrázkov.

  

Peťo fotil kométu aj zo svojho dvora. Zachytil ju tesne nad strechou.

Kométa vychádzajúca ponad strechu. Autor: Peter Pír

Detail komy s plazmovým a jónovým chvostom. Autor: Tomáš Maruška

Ja som sa venoval foteniu detailov. Fotografoval som preto cez ďalekohľad Borg s reduktorom 0,85x – ohniskom 430mm. Pôvodne som plánoval spraviť mozajku, no pri fotografovaní chvosta už obloha začala blednúť malo to vplyv na kvalitu obrázkov. Preto som napokon poskladal len 60x30s hlavy kométy.

Útok na kométu sme zopakovali hneď ďalší večer z 13. na 14.7.2020. Najprv sme si zašli trocha viac do „divočiny“. Dostali sme sa na kukuričné polia a šokovalo nás, že už po vystúpení z auta sme zbadali jasný chvost vystupujúci vysoko nad severným obzorom. Samotná kométa bola ešte pod obzorom, resp. tesne na hranici. Miro chvíľu počkal a spravil obrázok, keď sa vlasatica dostala nad obzor úplne celá.

Obrázok z 14. 7. nafotené z „Diviačej lúky“ 🙂 kým nás Peter neodvolal… poskladané 9 snímok celkovo 3 min 40 s. expozícia. Autor: Miroslav Grnja

Kým sme sa kochali, zavolal nám Peťo, pretože nás nevedel nájsť na dohodnutom mieste. Po lokalizácii nás „upratal“ zo vzdialených polí. Vraj sa tam chodia vybúriť diviaky, tak aby na nás nejaký nezaútočil. Zbalili sme teda techniku a vrátili sa na obľúbenú a overenú lúku.

Miro opäť fotografoval na plný výkon. Spravil aj detailné snímky aj scénické krajinky. Tentoraz nám obloha tak jemne okorenila pohľad na kométu jemnými NLC. Miro zachytil scénu, ktorá je na titulke tohto článku. Tu je prehľad jeho obrázkov.

Detail hlavy kométy. Autor: Miroslav Grnja

Kométa presvitajúce cez jemné svietiace oblaky. Autor: Miroslav Grnja

Ja som sa venoval najprv fotografovaniu detailov v kome, no neskôr som využil čas radšej na pekné nočné scenérie, ktoré ponúkala lúka s panoramatickým výhľadom na všetky svetové strany. Okrem širšej panorámy som skúsil poskladať zopár obrázkov 105mm objektívom, ktorý ukázal pekne rozvinutý chvost.

Kométa za úsvitu. 8x30s f=105mm. Autor: Tomáš Maruška

Panoráma kométy a NLC oblakov. Autor: Tomáš Maruška

Zachytené krajinky ukazujú realistický pohľad, ako sme to vnímali. Mňa teší nielen to, že som mal príležitosť opäť vidieť veľmi jasnú kométu, ale aj to, že obrázky sa páčili aj doma.

Týmto večerom kométa svoje predstavenie neskončila. Miro fotografoval aj neskôr z centra Bratislavy. Kométa bola viditeľná nad osvetlenou panorámou mesta.

Kométa nad mestom. Autor: Miroslav Grnja

Ozvali sa nám aj kamaráti z Považia. Boris Kardoš spravil zopár obrázkov a ako správny strojár, nezabudol zmerať veľkosť kométy pekne rukami. Boris poslal k obrázkom tento text:

Zdravím, partia. Tento email je velice vážnej podstaty. Pozorne čítajte, lebo chodiť po nociach tu na Považí v sebe nesie veľké nebezpečie. Tmolia sa tu totiž zlodeji, plížia sa za šera ďaleko od svetiel a so svitaním miznú v opare nového dňa. Svedkovia, čo ich videli tvrdia, že sa neboja siahnuť až na kométu. Tak bacha, ničoho sa neboja. Nech nezoberú aj vás.

13.7.2020 a 14.7.2020 – Sídlisko Rozkvet, vodáreň a pamätník SNP Vrchteplá.

Želám hodne zdaru priatelia a užívajte si krásnej vlasatice.

Ozval sa aj kamarát Fero Michálek, ktorý fotografoval zo svojho zázemia – pozorovateľne na dvore. Fero použil veľkú techniku – 300mm ďalekohľad a kamerou zachytil pekný detail hlavy kométy.

Fero tiež nezabudol poslať pár slov ku svojim obrázkom aj k samotnému pozorovaniu.

Za touto kométou sa oplatí ísť za dobrým horizontom. Ja som ju skúšal 12.7. zo záhrady večer. Zbadal som ju o 22 h 05 min na súmračnej oblohe, kedy sa nedalo použiť viac, ako 2 sekundy expozície. A mal som 20 minút, potom zapadla za stromy. Tak som nabúchal, čo sa dalo. No včerajší večer som chcel ukázať vnúčikom kométu cez ďalekohľad, tak som nemal foťák.
Tak som pozeral cez 250-ku. A bolo na čo. Pri 80x zväčšení bolo vidieť hlavu a dvojitý chvost, ako vychádza z hlavy a tvorí úzke V. A včera som ju videl aj voľnými očami. Ani som nechce veriť vlastným očiam, že ju naozaj vidím.
Paráda. Vlastne včera som ju videl vizuálne tak, ako hlavu zobrazuje ccd kamera na čb obrázku z 12.7.
Kto ju nevidel, nech to skúsi čo najskôr, večer, či po polnoci. To je fuk.

Na túto kométu tak skoro nezabudneme.

Pridaj komentár