Kométa C/2020 F3 NEOWISE

Určite sa každý astrofotograf teší, ak sa má na oblohe objaviť jasná kométa. V roku 2020 boli ohlasované hneď dve takéto kométy. Takže po mnohých rokoch sme boli v očakávaní pekného nebeského divadla.

Prvou ohlasovanou kométou bola C/2020 F8 SWAN. Médiami prebehla správa, že kométa bude viditeľná na rannej oblohe a postupne bude zjasňovať. Snímky kométy z južnej oblohy urobené koncom apríla boli… proste bombastické. V čase keď mala kométa vystúpiť nad obzor na severnej pologuli, som monitoroval rannú oblohu a vyčkával kométu.

Už 11.5.2020 som našiel vhodné pozorovacie miesto na najvyššom poschodí paneláku. Od tretej hodiny ráno som asi 30minút sledoval ďalekohľadom obzor, no nič som nezbadal. Podmienky boli výborné.

Druhý pokus som spravil 16.5.2020. S kamarátom Mirom sme vybehli nad obec Rozbehy k veternej elektrárni. Horizont bol čistý a jasný. Takmer ideálne podmienky. Tentoraz sme vzali montáž a 400mm objektív. Podľa ustavenej montáže sme techniku namierili na predpokladané miesto výskytu kométy. Žiaľ ani po niekoľkých snímkach a intenzívnom pozorovaní obzoru ďalekohľadmi sme nič nezbadali ani nenasnímali. Potešilo nás aspoň množstvo divej zveri, ktorú sme stretli cestou domov.

Tretí a posledný pokus som spravil 18.5.2020 opäť z najvyššieho poschodia paneláku. Žiaľ kométu sa nepodarilo spozorovať. Jej jasnosť bola výrazne nižšia ako umožnila nasnímať v daných podmienkach naša technika.

Prvá vlasatica teda priniesla skôr sklamanie. Správala sa presne ako kométa – vrtošivo a nevypočítateľne. No v zálohe bola pripravená ešte druhá kométa – C/2020 F3 NEOWISE. Tá sa mala na severnej oblohe objaviť začiatkom júla. Ráno 4.7.2020 som preto opäť vyšiel na najvyššie poschodie paneláku a sledoval severovýchodný obzor. Kométu som našiel hneď na prvom obrázku nasnímanom o 2:33 LSEČ. Na displeji fotoaparátu som ju však zbadal až na druhej snímke o 10minút neskôr. Kométa bola pozorovateľná až do 2:53 LSEČ, kedy už bola obloha dosť jasná. Na presvietenej rannej oblohe však kométa ukázala krátky chvostík a to bol veľký úspech. Objavila sa nádej na ďalšie pozorovania jasnej kométy.

Už o dva dni neskôr – 6.7.2020 o 2:21 LSEČ bola kométa výrazne jasnejšia. Chvost bol jasný a kontrastný voči svitajúcej oblohe. Urobil som preto dve série obrázkov. Najprv 5s expozície neskôr kvôli svitajúcej oblohe 2,5s. Vybral som najlepšie fotografie, zregistroval snímky a spojil do výslednej fotografie. Zmena za dva dni bola famózna.

 

To, čo sa na oblohe odohralo o ďalšie dva dni neskôr 8.7.2020, prekonalo všetky doterajšie zážitky s kométou. Pri rannom fotografovaní o 2:06 LSEČ som zbadal kométu voľným okom ako sa preplieta pomedzi veľmi jasné NLC oblaky. Toto priam pýtalo spraviť animáciu, preto som začal fotografovať postupne tri sady obrázkov. Z nich vznikli tri animácie veľmi dynamického deja.


Na konci som spravil ešte panorámu zachytávajúcu oblohu od severo-severovýchodu po juhovýchodný obzor. NLC svietili na celej východnej oblohe od severu k juhu.

Záver bol taký, že leto začínalo vynikajúco.

 

Pridaj komentár