Ochrana objektívu pred orosením

Orosený pohár s vodou je v letnom teple ten správny pôžitok. Nedá sa to však povedať o prednej šošovke objektívu počas nočného fotografovania. Hľadal som spôsob ako s minimálnymi energetickými nákladmi ochrániť objektív FishEye 15mm, ktorého predná šošovka má impozantné rozmery a je priam magnetom pre prach a rosu.

Používať elektrický ohrev sa mi zdalo plytvanie energiou. Spomenul som si, že pri temperácii zrkadla na dobsone sa používa ventilátor, ktorý zboku ofukuje zrkadlo. Okrem toho, že zrkadlo sa účinne vychladí, nedochádza ani k jeho zaroseniu. Prúd vzduchu odfukuje padajúcu rosu a vzdušnú vlhkosť preč od zrkadla. S podobnou situáciou sa možno stretnúť aj v prírode. Ak pofukuje v noci vietor, technika sa nerosí.  Pre rovnaký efekt som skúsil zhotoviť ofukovač na FishEye objektív.

Použil som dva malé ventilátory a celé zariadenie som vytlačil na 3D tlačiarni. Prípravok sa montuje na spodnú časť objektívu. Prekrýva prepínač automatického/manuálneho ostrenia. Pred nasadením je teda potrebné prepnúť prepínač do polohy MF.

Ventilátory sú na výklopných ramenách a podľa potreby sa naklopia tak, aby z dvoch strán odfukovali vzduch od objektívu. Napájanie je realizované z Powerbanky pomocou USB konektora. Tá zároveň slúži na pohon montáže. Všetko je teda sebestačné a mobilné. Skúšal som zariadenie počas 5 nocí. Powerbanka napájala okrem montáže aj spomenuté ventilátory. Objektív sa vôbec nezarosil, pričom okolité predmety už boli pokryté rosou. Prejavilo sa to hlavne na Vrchteplej po búrke keď bolo vlhkosti vo vzduchu a na zemi viac než dosť. Po týchto 5 nociach poklesla kapacita Powerbanky asi o 25%.

Keďže sa jedná o štandardný objektív, prikladám aj STL súbory na stiahnutie. Konštrukcia je kompatibilná s fotoaparátom Canon 5D. Kvôli vystrčenej konštrukcii blesku sa nedá namontovať na starý Canon 20D, ktorý však už nepoužívam na astrofotografovanie. Iné fotoaparáty som nemal k dispozícii. Princíp je však jednoduchý, takže modifikáciu na iný fotoaparát zvládne určite hocikto.

drziak_ventilatorov_stl

 

Pridaj komentár