Stavba pozorovateľne

Asi každý astronóm amatér zatúžil niekedy po vlastnej pozorovateľni. V dnešnej dobe je síce možné zakúpiť hotové riešenie, no svojpomocná stavba má tiež svoje výhody. Pre niekoho je to cena, pre iného je to úžasný pocit, že dokázal vytvoriť takúto stavbu vlastnými rukami. Prinášame príbeh pozorovateľne, ktorú si postavil Rudo Formánek. Úžasné je, že to je už jeho druhá hvezdáreň.

Pri našej dávnejšej návšteve astronómov na Považí, sme navštívili aj Rudovu hvezdáreň. Už vtedy sme všetci obdivovali remeselnú zručnosť majiteľa. Vtedy nikto (možno ani Rudo) netušil, že na dvore vyrastie o pár rokov už tretia hvezdáreň. Poďme teda pozrieť na Rudove dielo. Posielal svoje fotografie počas stavby, a v rovnakých skupinkách sú tu zverejnené aj s jeho komentármi.

15.7.2021

Už som sem dlho nedal žiadnu fotku, takže to vyzerá, že sa flákam. Skôr opak je ale pravdou. Posielam zopár obrázkov výstavby novej astrochajdy, ktorá bude zameraná na slnečnú sústavu. Prácu parádne brzdí počasie, keby nebolo studeného mája a potom traktora, tak by to bolo už aj zožraté.

 

17.7.2021

Už o dva dni prišla ďalšia sada obrázkov. Na pozorovateľni sa teda intenzívne pracuje.

Posielam zase pár obrázkov z výstavby DELT (Dohňanského extrémne veľkého observatória). Pokrok síce nie je moc veľký, ale je to malý krok pre človeka a veľký krok proti dažďu a vlhkosti, ponevač sa mi to podarilo provizórne zastrešiť. Strašia totiž búrkami a strecha je ešte v nedohľadne.

21.7.2021

Opäť trvalo len pár dní a Rudo poslal ďalší report.

Včera prijechalo železo, tak dnes bola u nás doba železná. Kolajničky sú práve v kurze, tudíž posielam pár záberov.

4.8.2021

Ďalšia informácia o stavebnom postupe prišla s troška dlhšou odmlkou. Rudo to ale vysvetlil.

Čo sa týka stavby astrobúdky, trochu stagnujem. Dochrámal som si prst pri kopaní jamy, ale už je jakž-takž dobrý. Plus chodíme na rodinné výlety, pršiava často. No a na streche bolo mnoho vŕtania a zvárania. Zajtra tam navarím 9 šróbov, ak ich zoženiem, a koniec zvárania a vŕtania. Konečne budem natierať strechu. Posielam pár obrázkov, väčšinou pojatých ako technické detaily.

16.8.2021

Netrvalo dlho a majster opäť postúpil vo svojom diele.

Hvezdárnička dneska získala pohyblivosť. Paťo mi dneska pomohol, tak práca lepšie ubiehala ako keď sa tam sám prplem. Dali sme strechu na kolieska aj strešnú fóliu, oplechovali sme boky aj jednu radu plechov na strechu sme pribili. Zahnal nás ale dážď.

28.10.2021

Tentoraz ubehla neskutočne dlhá doba, no fotografie a report oznámili veľké finále. Stavba je dokončená.

Posielam fotku dnešného Slnka. Na nej by nebolo nič zvláštne, takých som už urobil hodne, ale táto má pre mňa veľkú cenu. Bola totiž urobená v novej hvezdárni, ktorá už je provozuschopná, ale bude treba ešte vymeniť driver pre krokový motor za druhý a nainštalovať autoguider. Nicméne to sú len drobnosti. Týmto by som chcel poďakovať Paťovi za vysoko odborné zapojenie veškerej elektriky a elektroniky a pomoc pri betónovaní základov. Hvezdárnička má oproti starej motorový odsun strechy. Na montáži je ďalekohlad Schmidt-Cassegrein 280/2800 a achromatický refraktor 150/1200. Pribudne ešte ED refraktor 80/600. Bude určená hlavne na foto a vizuál slnečnej sústavy. Posledná fotka ukazuje ako to teraz vyzerá vo vykurovanom domčeku. Nová búdka má aj meno – DDT, teda Dedov Druhý Teleskop. Posielam zopár fotiek novej astrochajdy a prajem všetko dobré.

 

A napokon fotografia, ktorá je vlastne prvým svetlom zachyteným v novej hvezdárni.

Rudo ukázal, že je všestranným a hlavne veľmi šikovným majstrom rôznych remesiel. Zdokumentované dielo je lahôdka pre oči a dušu astronóma amatéra a inšpiráciou pre podobne tvorivých kutilov.

Držíme palce, nech sa v novej pozorovateľni podarí zachytiť úžasné fotografie.

Autor všetkých fotografií je Rudo Formánek, s ktorého súhlasom je zverejnený tento článok.

Pridaj komentár