Ako vznikla takmer polárna žiara.

V noci z 30. na 31.10. 2021 bola všetkými médiami ohlasovaná polárna žiara, ktorá mala byť viditeľná aj z našich zemepisných šírok. Na Pírovej poľane sme sa stretli s Mirom, Petrom a jeho pani manželkou Stankou. Severný horizont je tam veľmi dobre odkrytý, tak sme očakávali slušné divadlo.

Najprv sme v prudkom vetre postávali a pozerali ako je severný a západný obzor  zahalený do pomerne hustého oparu, no vietor čoskoro všetko vyčistil. Obloha sa ukázala vo veľmi peknej kondícii. Hviezdy žiarili, Mliečna dráha bola pozorovateľná takmer od obzoru. Vietor bol však neznesiteľný, preto sme sa vtesnali do auta a čakanie trávili rozhovormi o všetkom možnom. Občas niekto zbadal aj meteor no polárna žiara neprichádzala.

Keď napokon neprišla ani o polnoci, vyhlásili sme kapituláciu a pobrali sme sa domov. Polárna žiara mala vzniknúť ako dôsledok príchodu častíc zo Slnka. Boli vyvrhnuté erupciou, ktorá bola veľmi silná a mierila k Zemi. Krátko po erupcii bol pozorovaný silný šum na snímkach Slnka, ktoré posiela družica SOHO, preto bolo také „nadšenie“, že častice dorazia aj k Zemi. Nestalo sa tak a nám ostáva len počkať na inú erupciu.

Zaujímavosťou je, že aktívna oblasť, ktorá spôsobila výroh hmoty bola tá istá, ktorú som fotografoval 25.10.2021. Nasnímal som sekvenciu 2000 obázkov a približne 100 flatov. Miro mi pred časom ukazoval spracovanie snímok Jupitera, preto som dáta poslal jemu. Miro poslal obrázok, ktorý je z môjho pohľadu veľmi pekne spracovaný. Keď som videl video, ktoré som nasnímal, ani som netušil, čo sa z toho dá spraviť. Aktívna skupina je tá veľká pri ľavom okraji Slnka. Pod ňou je pomerne veľká protuberancia.

Pridaj komentár