Víkend vo Vsetíne

Počas druhého jesenného víkendu sme sa s Mirom Grnjom zúčastnili seminára s názvom „Po drahách hvězd“. Konal sa na hvezdárni vo Vsetíne od 11. do 13. novembra. Po takmer polročnej prestávke sme sa opäť stretli so super partiou nadšencov astronómie, astrofotografie a kozmonautiky.

Nosnou témou seminára boli prednášky, diskusie a dokonca aj pozorovanie oblohy, pretože tentoraz nám počasie naozaj prialo.

Mirek Jedlička začal akciu restrospektívnou prednáškou, v ktorej si pospomínal na svojich 10 rokov spolupráce s kolegami na Považí (akcie na Vrchteplej, návštevy hvezdárne v Hlohovci a vo Vsetíne). Zaspomínali sme si na priateľov, ktorí už nie sú medzi nami a porovnali sme ako vyrástla za 10 rokov mladá generácia.

Autor fotografií: Miroslav Grnja

Po prednáške sme využili krátke vyjasnenie a pozorovali Jupiter.

Až do skorého rána nasledovala diskusia a spomienky na predchádzajúce akcie a dlhoročnú spoluprácu oboch regiónov – Vsetín, Púchov.

V sobotu Boris Kardoš svojou prednáškou aktivoval konštruktérov. Predstavil vývoj svojej prenosnej montáže, ktorú postavil pri príležitosti prichádzajúcej kométy C/2022 E3 (ZTF). Pokochali sme sa obrázkami majstrovského kúska techniky. Boris vysvetlil ako je to s výrobou ozubených kolies a spomenul aj iné úskalia strojárskej výroby. Montáži chýba už len elektronika, tak držíme palce, nech to autor stihne do maximálneho jasu vlasatice.

Autor fotografií: Miroslav Grnja

Po výbornom obede nasledovala prednáška pána Pavla Cagaša z Moravských přístrojů. Porozprával nám o najnovších trendoch v astronomických kamerách. Trend je v súčasnosti taký, že CCD je mŕtve, nech žije CMOS. Pán Cagaš nám ukázal výsledky práce s CMOS kamerami pri vedeckých pozorovaniach zákrytových a eruptívnych hviezd. Aktuálne testuje prototyp kamery C5 – so 100MPix snímačom.

Po krátkej prestávke venovanej pozorovaniu Jupitera sme opäť zamierili do prednáškovej miestnosti. Tentoraz som pripravil prednášku ja. Impulzom boli časté požiadavky priateľov o odstránenie gradientov z obrázkov, ktoré získali spracovaním v programe DSS. Po dlhšom pátraní som našiel program SIRIL. Je zdarma, okrem základných operácií ako DSS poskytuje aj pokročilejšie úpravy (odstránenie gradientu, vyváženie bielej, neutralizáciu pozadia, dekonvolúciu, waveletove spracovanie, CLAHE, pixel math, …). Ako zaznelo z publika, taký „malý Pixinsight“. Súčasťou boli tri ukážky spracovania.

Po večeri sme využili neuveriteľne jasnú oblohu a sledovali tieň mesiaca na Jupiteri, neskôr prechod červenej škvrny, útvary na povrchu Marsu, Mesiac a M31. Napokon nasledovala opäť diskusia do skorého rána.

V nedeľu sa začal deň prednáškou pána Ladislava Šmelcera na tému pozorovania eruptívnych hviezd. Tomuto typu pozorovaní sa venujú na hvezdárni vo Valašskom Meziříčí. Porovnávanim svojich údajov a dát získaných z družice TESS zistili, že oba spôsoby prinášajú porovnateľné výsledky. Preto je tento typ pozorovania vhodný a zmysluplný aj pre amatérov. Stačí sa pripojiť k pozorovaciemu programu.

Po uprataní hvezdárne, spoločnej fotografii a dobrom obede sme sa rozlúčili a vydali sa na cestu domov. Dúfame, že sa podarí podobnú akciu zorganizovať na jar. A je jedno, či to bude na Morave alebo na Slovensku. Určite to bude zase super stretnutie.

Pridaj komentár