Práca s programom SIRIL

Kamaráti, ktorí spracúvajú astronomické obrázky v programe DSS, ma občas požiadali, či by som im vedel odstrániť gradient v snímke. Pri rôznych nástrojoch, ktoré používajú, im práve táto funkcia chýba. Rozhodol som sa preto pohľadať nejaký nástroj, ktorý by pomohol s týmto problémom.

Po krátkom hľadaní som objavil program SIRIL. Jeho autor – François Meyer – ho označil ako klon Irisu pre Linux. S programom Iris ho spája myšlienka zadávania príkazov prostredníctvom textového rozhrania. Tu podobnosť končí, pretože program má celkom pekné UI, je multiplatformový a k dispozícii je aj jeho zdrojový kód.

Od roku 2012 prebrali vývoj Vincent Hourdin a Cyril Richard a pokračujú v ňom až doteraz. Na vývoji sa priebežne podieľa okolo 20 programátorov. Vývoj napreduje a s každou novou verziou prichádzajú vylepšenia funkcií a stabilizácia funkcií. Program je k dispozícii zdarma.

Vnímavý čitateľ už určite pochopil, že jednou z funkcií, ktoré program poskytuje, je aj odstránenie gradientov – vytvorenie modelu pozadia. Funkcií je však k dispozícii podstatne viac. Tu je prehľad:

K programu existuje dostatok návodov aj priamo na domovskej stránke (siril.org). Pre kamarátov som ale pripravil jednoduchý postup v Slovenskom jazyku, kde je vysvetlené spracovanie obrázkov. Podobné príklady zazneli na prezentácii vo Vsetíne. V prvom príklade ide o spracovanie až do výsledného zloženého obrázku. V druhom príklade je popísaný postup spracovanie poskladaného obrázku do prezentovateľnej fotografie. Oba postupy sú k dispozícii ako PDF dokumenty.

Spracovanie pomocou skriptov v2

Úplné spracovanie obrazu

Pridaj komentár