Kométa Nishimura

Kométu Nishimura objavil 12.8. japonský amatérsky astronóm Hideo Nishimura. Podľa predbežných prepočtov by mala kométa dosiahnuť jasnosť až 2 mag. Žiaľ v tomto čase budú jej pozorovacie podmienky veľmi nevýhodné.

V čase objavu kométy sme boli na astronomickej expedícii Vrchteplá s dosť limitovaným internetom. Až po návrate z akcie som sa dozvedel o novej kométe a spravil svoj prvý obrázok.

Pár dní som sa nemohol  venovať fotografovaniu a na kométu som takpovediac „zabudol“. Napomohol tomu fakt, že pozorovacie podmienky sa postupne zhoršovali. Napodiv aktivita kométy narastala a keď som videl aktuálne fotografie na internete, rozhodol som sa zabojovať o jej portrét ešte raz.

Fotografovať som sa vybral 7.9. ráno. Našiel som si miesto, kde v danom azimute mal byť otvorenejší obzor. Napokon sa ukázalo, že kompas neukazuje úplne najpresnejšie a odhadnúť presný azimut je malá výzva. Výsledok sa ukázal ráno, keď kométa vychádzala. Nelenže bol horizont blokovaný stromami, elektrickými drôtmi a pod. Kométa sa troška predbiehala, takže jej poloha podľa efemeridy z planetária troška zaostávala za reálnou – menej priaznivou.

Fotografovať som začal krátko po skončení astronomického súmraku a snímal som až kým vrchol histogramu dosiahol cca 1/4 rozsahu. Čiernobiela snímka je z hlavného ďalekohľadu newton 300/1200 snímaná kamerou G3 16200. Použil som binovanie 2×2, pretože kamera rýchlejšie vyčítava snímky a sú menšie medzery medzi snímkami. Výsledkom je 21 expozícií po 30s. Žiaľ technickou chybou sa mi nepodarilo nasnímať flaty. Pozadie je teda korigované umelým modelom flatu.

Fotoaparátom som exponoval paralelne na hlavnom ďalekohľade cez refraktor Borg ED77. Fotografoval Canon 5DMkiii expozíciami 30s a ISO3200. Z nasnímaného materiálu som povyhadzoval vyslovene zlé obrázky a obrázky s prekrytou kométou.  Výsledkom je 25 expozícií po 30s.

Nasledujúci deň som fotografoval z rovnakého miesta za takmer rovnakých podmienok. Kométa sa posunula ešte bližšie k Slnku a ešte nižšie k obzoru. Kto nikdy nefotografoval objekty takto nízko nad obzorom, si nevie ani predstaviť aké ťažké je spracovanie týchto fotografií. Fotografie z piatka boli doslova boj o každý obrázok. Napokon sa podarilo pozbierať až 27 obrázkov po 30s. Výsledkom spracovania je táto fotografia, kde je pekne vidieť zmeny v štruktúre chvosta. Tie sa inak dialy doslova v priebehu pár desiatok minút, nieto ešte po 24h.

Výsledkom fotenia cez fotoaparát je tento farebný obrázok zachytávajúci podstatne širšie zorné pole.

Kométa po prechode perihéliom 17.9. prejde hlboko na južnú oblohu. Uvidíme ako bude vyzerať, či prechod prežije a či v blízkosti Slnka dôjde k prudkému zjasneniu, ktoré by mohlo zviditeľniť kométu aj na dennej/súmračnej oblohe.

Pridaj komentár