Kométa 12P Pons Brooks

Počas krásneho trojdňového okna sa naplno prejavil skutočný hlad, ktorý mali amatéri, lebo kto mal hoc aj nohy dolámané, k ďalekohľadu by sa doplazil. Po úspečnom ráne 9.1.2024 kedy sa podarila kométa 62P Tsuchinshan sa išlo na hvezdáreň ešte raz a to večer. Práve na večernej oblohe totiž zberá sily k útoku očakávaná kométa 12P Pons Brooks. Je v Labuti a smeruje JJV smerom. Ešte je slabá a naviac je v centre Mliečnej cesty a tak nám narobila pekné vetry, ako sa na správnu kométu patrí. Siril totiž mal pravdepodobne problém i pri najmenšom výberovom políčku označujúcom kometárne jadro „vyznať“ sa v spleti drobunkých hviezd atakujúcich jadro kométy a tak mi zložil iba hmlu.
Je jasné, že kamufláž si na nás kométa chystá už s pekným časovým predstihom a tak budeme musieť byť ostražití pred touto šťukou. Verím, že nám niečo pekné nachystá a že ďalšie snímky budú opisovať jej nádhernú dráhu a postupné zjasňovanie.

Snímka je zloženina 27x120s cez Newton 300/1500, Canon 7D, ISO 2500, Spracované Sirilom „falošným“ skladaním, lebo temné mračno v Mliečnej ceste by urobilo pri skladaní s priznaným vlastným pohybom kométy závažnú dieru.

Pridaj komentár