Prvé svetlo s kamerou ZWO 294 MC

V noci 10.1.2024 vznikla ešte jedna zaujímavá snímka a síce skúšobná. Popredu som nič neavizoval, keby sa nejakou kúzelnou náhodou namiesto Konskej hlavy podarilo nafotiť inú časť konského tela. A skoro sa aj stalo. Nedávno zmenila dočasné pôsobenie klubová farebná kamera ZWO ASI 294, ktorú používal Samo. Ten však postúpil o kus vyššie a rozhodol sa ísť do čb kamery a zaútočiť tak na špic astrofoto. Moje odhodlanie začať s kamerou povzbudila priezračná noc 10.1.2024. Hneď prvý kontakt s kamerou ma ohromil. Zažil to každý, kto s kamerou už niekedy niečo robil a môj popis mu možno bude komický. Konkrétne u mňa sa zopakovalo ohromenie z prvej kalibračnej snímky. Prvý krát sa tak stalo ešte v roku 2012, keď mi môj nový Canon 450 Rebel ukázal M51. A dá sa to zažiť znova, kamera mi na 3s vyhľadávacích snímkach ukázala temnú hmlovinu a kalibrácia poľa tak išla doslova v živom náhľade.

Tak ako každá panenská plavba zahŕňa isté riziká, ani moje prvé snímanie s kamerou sa nezaobišlo bez trampôt a úskalí, ktoré ešte v čase na hvezdárni mali masku neviniatka. Maska však spadla pri spracovaní a namiesto neviniatka hrozil alternatívny výsledok spomínaný v úvode emailu. Nepodarilo sa mi totiž nafotiť flaty v režime „flat“ v programe NINA. Tváril sa, že robil, iba že, nerobil. Tým pádom som prišiel o nenahraditeľné dáta. Našťastie prišiel Samo a pomohol mi sa z tohoto vytancovať a popri tom ešte aj ukázal veľa dobrých rád v programe Siril.
Konská hlava je teda výsledok N300/1500, ZWO ASI 294 farebná, spracované Siril, 42x180s pri zisku kamery 125 percent.
Aj keď sa vonku klepala riadna kosa a mráz nám nič nedaroval, prvú jarnú strmhlavú jazdu sme si s Jarkou naplno užili. Kamera má našliapnuté stať sa mojim miláčikom, práca s ňou je lahodná a výsledok je úchvatný. Je to proste chlapík.

Pridaj komentár