Kométa 12P Pons Brooks

Večer 19.3. 2024 sa nádherne vyjasnilo. Po predchádzajúcich pokusoch, ktoré komplet prekazilo zlomyseľné počasie, zostala obloha úplne číra bez oparu a smogu. Jednako však snímanie kométy atakoval Mesiac, ktorý svojou osvetlenou stranou presvetlil oblohu. Naviac, kométa sa presúva ponad západný obzor a pri pohľade z Prečína letí presne ponad haló svetelného smogu od Považskej Bystrice. Aj toto snímanie predstavovalo beh po mínovom poli a ani jeden fotón kométy nepadol do okov nášho aparátu celkom zadarmo. Výsledok je zaplatený riadnym šprintérskym výkonom.
Pozorovanie z hvezdárne je kvôli vysokým smrekom na západnom obzore veľmi krátke vzhľadom na polohu kométy a predlžujúce sa dni. Rozhodli sme sa použiť prenosnú kometárnu montáž Fernao Magalhaes a snímali sme neďaleko hvezdárne na dvore môjho brata. Tým sa podarilo expozíciu vzkriesiť prakticky o polovicu. Večerné snímanie je omnoho ťažšie na rýchlosť ustavenia montáže na pól, zaostrenie, vyhľadanie kométy. To všetko sa podpísalo pod komfort pozorovania a sústredenie na podstatné detaily. Jednoducho povedané, bol to napoly nervák, napoly horor. Až pri balení som zistil, že nebola zatiahnutá ďalekohľadová hlava a ani zverné krúžky pointéra. Vôbec neviem akým zázrakom to držalo pokope a potom, že pointácia nemala problémy. Zázrak.


Kométa prichádza na vrchol svojej jasnosti a ak nám bude dopriate počasie, bude to báseň. Na budúce poľné pozorovanie sme s Jarkou vyhľadali miesto, na ktorom som kedysi dávno fotil s Mariánom kométu L4 Panstarrs a toto fotenie patrí k najkrajší zážitkom. Miesto sa nachádza neďaleko železničnej stanice Plevník – Drienové na poľnej ceste. Západný obzor je tu temný a pomerne nízky bez stromov a cesta je večer úplne prázdna.
Za spracovanie snímky vďačím Tomášovi Maruškovi, ktorý ochotne a odborne spracoval snímku. Mne sa nepodarilo zvíťaziť nad gradientom a moje spracovanie pripomínalo Dalmatína. Tomáš to zvládol bravúrne a verím, že sa vám snímka bude páčiť. Snímka je zložená zo 78x30s cez Newton 130/650 a Canon 7d.

Pridaj komentár