Šróby a matice

Každé poľné pozorovanie so sebou predstavuje tisícorakú náhodu, ktorú má popredu zaplatená kométa, len aby jej ponocní výtržníci nechodili „omacávať“ plody do jej nočnej záhrady. Na tento námet sa odohralo aj posledné stretnutie nás svedkov jej nádherného preletu cez naše nebo. Predchádzali mu však dva nevydarené pokusy. V piatok v Plevníku a v sobotu v Kamennej Porube. Ale poporiadku.

Dlhodobo nás trápi neprajné počasie, ktoré robí z pozorovanie tejto kométy hotový očistec pre astronómov. Kombinácia dlhodobo zakalenej oblohy nad obzorom aj pri celkovo jasnej oblohe a jej klesajúca elongácia od Slnka robí z tejto krásavice takmer nedosiahnuteľný cieľ. Človek by si povedal, leť si krásavica, lenže takáto je zriedkavým hosťom. Naviac pár chabých predchádzajúcich pokusov chuť dramaticky zosilnilo. Každý vie, že keď už raz má zlodej nohu medzi dverami, iba ťažko sa dá nežný slovom odohnať od krivého úmyslu. Ako šelmy vyprovokované niekoľkými márnymi pokusmi s nemalou námahou vždy na poľnom stanovisku sme znova nastúpili do ringu proti neúnavnému boxerovi.

Montáže Jarky, Sama a mňa lemovali cestu za železničnou traťou v Plevníku – Drienovom. Začiatok pozorovania a sľubné vyjasnenie išlo podozrivo bez závad. Všetko nasvedčovalo, že tento večer kométa stiahne trestajúcu ruku a namiesto úderu pohladí. To však nie je v jej povahe a na pozadí nehy a istoty sa napriahla na jediné KO. Pri prepínaní napájacieho kábla zo zásuvky do zásuvky som nevypol riadenie krokového motora a natvrdo som prepol zásuvky. Kondenzátory si potiahli viac ampérov ako vládala preniesť poistka a odrazu sa montáž ocitla bez zdroja energie. Plachetnici Magalhaesa otrhalo plachty, polámalo stožiare a udrapilo kotvu. Situácia sa preodela v sekunde zo svadobného šatu do čierneho funusu. Vďaka patrí Samovi, ktorý ako správny a chladnokrvný elektrotechnik prekukol škaredý úmyslel kométy a poistku razom našiel a komédia sa mohla znova začať, lebo ako náhradu vymyslel skrutku M4, ktorá sa vysypala spolu s iným neporiadkom z krabičky skrutiek. Sadla ako keby ju tam namontovali vo fabrike a foto posielam. Priatelia, toto sa vymyslieť nedá, jednoducho sa to musí iba stať.

Samov „slaboprúdarský“ doplnok do 100A.

Nasledujúce fotenie už pokračovalo bez závad. Iba vysoká oblačnosť tu a tam kazila čistotu oblohy a fotografie sú skôr dokumentačné a spomienkové. Veľa detailov ostane navždy kométe. Za spracovanie ďakujem Tomášovi Maruškovi, ktorý bravúrne zvláda boj s gradientami a farbami, ktoré dodávajú vysoké oblaky dynamikou svojho prechodu cez jednotlivé snímky.

 

Jarka snímala pomocou Canon 7d Tamron 135mm, Samo bezrkadlovkou Sony a ja som robil Newtonom 130/650 a kamerou ZWO ASI 294.

Obdobie viditeľnosti kométy sa chýli ku koncu. Ak by sa podarilo ešte pozorovať a fotografovať, jednalo by sa celkom isto o najkrajší kometárny zážitok od F3 Neowise.

Nielen na Považí  sa zvádzal boj o svetlo kométy. Už v sobotu zabojoval Miro Grnja a aby lepši kométu videl posvietil si na ňu pouličnými lampami 🙂

Včera bolo viac-menej pekne ale bola stále vysoká oblačnosť. Večer sa tá vysoká oblačnosť trochu stratila, tak som vybehol von a v centre presvetlenej Petržalky v Bratislave skúsil odfotiť kométu 12P/Pons-Brooks. Je tam!, a k tomu ešte Jupiter ktorého všetky jeho štyri Galileove mesiace sa v čase fotenia nachádzali vľavo od neho. a aj keď bolo fotené krátkym objektívom, pri zväčšení je patrný mesiac Ganymedes. Vľavo hore od Jupitera sa nachádza Urán.

Canon 6D MkII, 24 mm, ISO 1600, f 2, exp. 1,6 sec. Bratislava Petržalka 06. 04. 2024

Miro sa nevzdával a zabojoval aj v nedeľu. Tentoraz z Devína. Pripojil technické údaje.

Kométa 12P/Pons-Brooks a Jupiter (vľavo), 7. 4. 2024 Canon 6d MkII, 130 mm, f/4.5, ISO 1600, 25 sek. Devín, Bratislava, autor Miroslav Grnja

Boj o kométu zviedol aj Tomáš Maruška. Prvý pokus spravil ešte v marci.

 

fotené aparátom Canon 5D Mk3, ďalekohľad Borg 77/430mm (s reduktorom), montáž Vixen položená na balkóne (bez polárneho ustavenia). Autor: Tomáš Maruška

Počasie fakt nepraje. Buď je zamračené, alebo sa vo vzduchu vznáša nepriehľadný závoj prachu a piesku zo Sahary. Keď som včera cestoval domov, tak som mal dojem, akoby som bol na inej planéte. Slnko síce k večeru svietilo, ale všade naokolo bol taký biely opar. Výborne by sa fotili krajinky s atmosférickou perspektívou. Kopce vzdialené od seba len cca 5km vzdušnou čiarou vyzerali akoby boli aspoň štvornásobne ďalej.

Ale ako Ivan častokrát hovoril, nie je umenie nafotiť kométu, keď je MHV 6. Frajeri to fotia pri MHV 3.

Ja som včera skúsil aplikovať toto zaklínadlo. Jupiter som našiel a napokon sa podarilo nájsť aj Hamal. Tesne vedľa tejto hviezdy bola kométa. Musím priznať, že už som nafotografoval aj krajšie fotky kométy, ale v tomto prípade bolo treba využiť situáciu tak, ako bola ponúknutá. Aký to bol humus musí byť každému jasné z expozičných údajov. Pri ISO 400 som mohol fotografovať max 20s. Keď som následne prezeral fotografie, tak sa snímky striedali oranžové a modrasté. Podľa toho, či bola väčšia alebo menšia koncentrácia prachu vo vzduchu. Takmer polovicu obrázkov som vyhodil, to tam nebolo vidieť ani Hamal. Vo výsledku to dalo cca 120 obrázkov po 20s. Po boji s farebnými fľakmi (to sa ani nedá nazvať gradient) napokon vypadlo toto. Najviac ma mrzí to počasie, pretože z obrázka sa dá tušiť, že vo chvoste sú vidieť pekné štruktúry.

Pokus zopakoval deň po Veľkonočnom pondelku – 2.4.2024. Tentokrát s väčším kalibrom Newtonom 200/800.

Kométa 12/P Pons-Brooks 194x15s, Canon 5D Mk3, Newton 200/800, montáž Vixen neustavená. Autor: Tomáš Maruška

Po pár dňoch posypu saharským prachom konečne prišlo krátke ale intenzívne spŕchnutie. Voda vyčistila vzduch a na dôvažok sa k nám nasunul aj chladný vzduch. Obloha bola priezračná až po obzor a prejavilo sa to aj peknou viditeľnosťou.

 

Tentoraz som nasadil väčší kaliber – newton 200/800. Ustavené bolo len tak ledabolo na sever. Fotil som aparátom Canon 5D Mk3, montáž Vixen na balkóne. Na jednotlivých snímkach bolo tušiť, kam mieri chvost, ale plnú krásu ukázal až po sčítaní 194 expozícií, každá v trvaní 15s. Fotenie som ukončil asi 5°nad obzorom, keď ďalekohľad začal olizovať okolité domy. Po sčítaní a odstránení gradientov vypadla táto fešanda.

Ďalší pokus zopakoval 6.4. Tentoraz bez ťažkej techniky, len fotoaparát s objektívom f=105mm na statíve. Fotil bez pohonu, pri vyššom nastavení ISO a kratšej expozičnej dobe. Obrázok je súčtom 204 expozícií po 4s. Jasná guľa vľavo je Jupiter s mesiacom. Pruhy v obrázku sú zbytky po mrakoch, ktoré sa preháňali na oblohe ale vôbec ich pritom nebolo vidieť.
Posledný Tomášov pokus bol v nedeľu 7.4., keď sa síce krásne vyjasnilo, ale kométa už bola veľmi nízko nad obzorom v presvetlených častiach. Tentoraz opäť ťažšia technika – newton 200/800 na montáži Vixen, neustavená na balkóne. Výsledná fotografia je súčtom 154 expozícií po 10s.

Autori príspevkov Boris Kardoš, Miroslav Grnja, Tomáš Maruška

Pridaj komentár