NGC 5746 a Tsuchinshan-ATLAS

V noci z 9. na 10.5. sa po polnoci nádherne vyčistila obloha. Zlákala nás kométa a rozhodli sme sa vyskúšať trochu zbližšia si ju ošahať Newtonom 300/1500 a farebnou kamerou ZWO ASI 294. Jednalo sa aj o skúšku Newtona. Zistil som, že by bolo treba urobiť redukčný predlžovací člen, aby si kamera lepšie „ľahla“ na čelo výťahu. 

Kométa hneď ukázala svoju aktivitu a malý chvostík, ktorý ešte neťahá ďaleko za sebou a pripomína malú žubrienku. No jej rýchlosť je celkom znamenitá a aj napriek tomu, že do príslnia jej chýba fúra času. Minule som ju podcenil pri spracovaní a na jadre vznikol týmto podcenením škaredý artefakt. Teraz bude kométa zložená podľa poriadku na svoj vlastný pohyb. Bola na operačnom stole u Sama, lebo ako vždy som nevedel urobiť farebné vyrovnanie bez avantúr, ktoré vám posielať nechcem, lebo je to nechutné. Kométu starostlivo vyťahoval z farebnej bažiny Samo, ktorý má asi silné konopné lano a ešte silnejší navijak, že sa mu zas len podarilo zachrániť topiacu sa kométu. Tentokrát je kométa snímaná cez Newton 300/1500 17x120s. Pokochajte sa, je krásna.

Posielam vám druhú snímku krásnej špirálovej galaxie NGC5746 v Panne a jej susedku. Túto galaxiu mám veľmi rád a spája sa mi so spomienkou na Frantu, ktorý mi ju kedysi poradil so slovom „tam pri prste Panny“. Takže sa pokochajte, je to síce iba  11x180s cez N300/1500.

Pridaj komentár