Keď trio tripletom fotí triplet

Na prelome apríla a mája si príroda povedala, že už bolo dosť nočných mrakov. Bol to taký test, či sa astronómovia aktivujú a využijú túto šancu. Na Považí kolegovia nezaváhali ani na okamih a zabojovali o fotóny.

Boris, Jarka a Samo osedlali svoju techniku a ako dobre zohraný tím sa pustili do fotenia. Boris sa rozhodol atakovať galaxie Leo triplet cez newton 130/650 ďalekohľad. Samo sa rozhodol vyskúšať nový klubový ďalekohľad APO 130mm/910. Jarka robila technický dozor, aby títo dvaja niečo nevyviedli.

Takto zhodnotil danú noc Boris:

Jar jednako okrem toho neochotného „členku“ pohostinne odkryla aj pasáže vyšších „geografických“ šírok a tak sa hladní amatéri konečne riadne občerstvili…nechcem to vulgarizovať, ale naše stolovanie pripomínalo skôr tupé obžerstvo a skutočne sme sa tej nádhernej hviezdnatej oblohy bez servítky nažrali.

Začnem však tým, že prvý krát som zakúsil niečo veľmi podobné tomu, čo zažívajú majitelia robotických hvezdárni, že začínajú tak ako stojí v predmete tohto krátkeho písania – oldomášom. Začiatok pozorovania Sama a Jarky sa pre mňa odohrával ešte v čase, kedy sa ťahala ku koncu nekonečná poobedná smena. Doma už, ako na správnom gazdovstve, však prasa bolo dávno zabité a voda v paráku sa varila na poriadny oldomáš. Skutočne, cestou po temnom dvore ma privítalo tlejúce svetlo štrbiny hvezdárne sprevádzajúce iba chodom dvoch hodinových strojov. Samo a Jarka sú majstri príprav pozorovania a osedlali moje prístroje, kde vznikala doplnková sada snímok k Tripletu v Levovi. Majstri nastavili cez Newton 130/650 kameru ZWO ASI 294 farebnú a vykonalo sa 38x180s.

Neskoro nad ránom sa však Lev začal skláňať do hranice nekvalitnej oblohy nad západom. Potriasla so mnou myšlienka, že ako sa asi darí na cestách prichádzajúcej kráske Tschuschinsan Atlas A3. Odrazu sa ma zmocnila túžba zachytiť ju podľa súradníc Seiichyho Yoshidu. Podľa tabuliek mala mať vzdialenosť 1.8AU a odhadovanú magnitúdu 10.8m. To sa dá brať od prichádzajúcej prvej dámy ako hodená rukavica a tak sa delené kruhy okamžite rozbehli do zvoleného kvadrantu na prvé stretnutie. Nezabudnem na pohľad nás troch, ako sa ihneď po načítaní prvého obrázku z kamery v dĺžke iba 5, či 10 sekúnd  objavila podobizeň prichádzajúcej krásky. Tak dlhý čas pred perihéliom a predsa vyvolala radostné výkriky, nech len letí a tak dobre sa jej darí. Tešíme sa na ňu a posielame prvé svetlo z našej hvezdárne tejto vlasatičky. Expozícia je 12x180s cez Newton 130/650.

Spomeniem tiež iné prvé svetlo a síce Samo chcel fotiť cez nový klubový apo refraktor 130/910. Osadil ho na moju kometárnu montáž Magalhaes a vytvoril nádhernú sadu snímok Tripletu v Levovi. Snímku pošle po vlastnej osi. Veľmi ma potešilo ako si kometárna montáž poradila so skutočne serióznym ďalekohľadom ako je náš apo refraktor. Tým pádom aj ona sama sa dotkla svojho horného limitu, no nedosiahla ho, lebo snímky boli rozkošne upointované a tým pádom svojou tuhosťou robí radosť svojmu zhotoviteľovi a aj menu ktoré nesie.

A toto je výsledok Borisovho fotenia:

Leo triplet 38x180s

Samo šiel za svojim cieľom ako dobre namazaný kombajn. Toto je jeho opis večernej akcie.

Včera sa opäť ukázalo jasno navyše ráno netreba vstávať do roboty, tak sme s Borisom a Jarkou zasa rozložili artilériu. Napadlo mi skúsiť nový APO 130/910mm spolu s korektorom a reduktorom 0.8x ktorý sa nedávno zakúpil do klubu. Výsledné ohnisko zostavy bolo teda cca 730mm. Zapriahli sme ho na Borisovej prenoske známej ako Magalhaes. Po relatívne precíznom ustavení na pól to montáž celkom dobre zvládla aj bez pointácie v DEC osi. Až sme boli prekvapení ako dobre to šlape. Cieľ bol pre porovnanie zasa Triplet v Levovi. Ja som svojou ASI294MM nafotil 50x180s, bin 2×2 v kanály L a potom 3x20x60s bin 3×3 pre RGB. Boris zároveň cez newton 130/650, ktorým vznikla aj predchádzajúca fotka tripletu v Lku fotil klubáckou ASI294MC. Plán je vyskúšať tieto dáta zdrcnúť spoločne s mojimi. Uvidíme či sa to nejako rozumne podarí a či nie. Zatiaľ posielam svoju farebnú verziu ako aj verziu v Lku. Spracovanie nie je najlepšie. Som mantavý jednak som dlho nefotil a druhak skúsenosti s mono kamerou a spracovaním takých snímkov sa limitne blížia nule. Navyše celkový dojem z obrázku kazí nechutne veľký reflex od neďalekej jasnej hviezdy.

No a výsledky Samovho fotenia keď Apo triplet fotí Leo triplet sú tieto:

Pridaj komentár