Stavba astrografu – prvé svetlo

Konečne nastal ten „Deň“. Ďalekohľad bol skompletizovaný, skolimovaný, obloha sa vyjasnila. Okolnosti priali tomu, aby som spravil prvý reálny test – snímku nejakého objektu na oblohe.

Ako prvý objekt som si vybral kométu 21/P Giacobini-Zinner. Na spracovanom obrázku síce nie je vidieť hviezdy, no neodolal som.

Len tak zo zvedavosti som aplikoval filter na odstránenie veľkoškálových štruktúr. Na obrázku sa objavili vlákna smerujúce z jadra von. Podobá sa to výtryskom hmoty.

Ako druhý obrázok som sa rozhodol odfotografovať peknú hmlovinu IC1805, ktorá sa v tom čase nachádzala vo vhodnej polohe a dala sa snímať celú noc. Najprv som nasnímal obrázky cez Ha filter.

S kresbou a kolimáciou som bol spokojný. Preto som počas nasledujúcich dvoch nocí nafotografoval ešte obrázky cez Oiii filter, aby mohol vzniknúť aspoň obrázok v dvoch nepravých farbách.

Po tomto teste sa na dlhší čas opäť zamračilo, takže ďalšie fotografovanie sa muselo odložiť na dobu neurčitú. Celkovo som s výsledkom spokojný. Ďalekohľad splnil to, čo som od neho očakával.

Pridaj komentár