Vrchteplá 2023

Už tradične sa v termíne maxima meteorického roja Perzeidy konala astronomická akcia nad obcou Vrchteplá. Ako by v starých gréckych bájach napísali – tohoročnému podujatiu bohovia priali. Mesiac bol v nove a počasie bolo takmer ideálne. Meteory lietali, fotoaparáty cvakali, ďalekohľady sledovali oblohu.

Tento rok išlo už o 37. ročník expedície. Samotná akcia je výborne organizovaná členmi astronomického klubu Juraja Bárdyho. Popoludňajší program tvoria prednášky rôzneho druhu. Nielen o astronómii. Pri dobrom počasí nasleduje fotografovanie oblohy a meteorov všetkými možnými prístrojmi. Zvyšok času je venovaný výmene znalostí a skúseností medzi účastníkmi. Samotná expedícia sa celkom dobre zapísala aj do povedomia obyvateľov obce Vrchteplá, ktorí pravidelne prichádzajú večer pozrieť na oblohu cez ďalekohľad.

Tento rok sme sa zúčastnili spolu so synom akcie až do samotného konca. Akcia sa mu nesmierne páčia, takže ho to domov až tak neťahalo. Venoval sa fotografovaniu meteorov fotoaparátom. Najprv skúšal statické zábery zo statívu, ktoré spracoval do krátkeho časozberného videa.

Neskôr, po inštruktáži ako sa pracuje s paralaktickou montážou, umiestnil fotoaparát na malú montáž Adventurer. Žiaľ základný fotoobjektív nedosahuje žiadnu extra kvalitu obrazu, ale to čo vzniklo poskladaním obrázkov a ich úpravou vo fotoeditore ho nadchlo na ďalšie fotenie. Uvidíme, čo bude nasledovať o rok.

Ja som sa pustil po dlhšej prestávke do fotografovania cez veľký ďalekohľad. Fotografoval som rôzne objekty kratším časom, aby vznikli skôr dokumentačné fotografie z akcie (čo všetko sa dá vidieť) a aby som vyskúšal správanie sa celej sústavy v rôznych polohách. Stále totiž riešim ako upointovať veľký ďalekohľad malým hľadáčikom umiestneným na sekundárovom konci tubusu. Pomer ohniskových vzdialeností a veľkosti pixlov kamier by mal s rezervou umožniť takéto fotenie, žiaľ nie všetky obrázky sú dokonalé. Prečo, to je stále cieľom skúmania. Problém môže byť v pointácii, v priehybe systému, v samotnej montáži. Mám nasnímaných dosť expozícií a zaznamenané pointačné logy, tak sa tomu budem venovať.

Na záver prikladáme malú galériu obrázkov a videí, ktoré vznikli na  akcii.

Autor fotografií je Tomáš Maruška mladší, fotografované sú fotoaparátom Canon 600D. Používal základný objektív aj objektív FishEye 15mm. Obrázky sú skalibrované pomocou temných snímok a spracované v programe PixInsight.

Výsledkom fotenia boli aj obrázky s meteormi.

Tento bol použitý v dvoch reportážach televízie TA3. Najprv v reportáži zo samotnej akcie Perzeidy (reportáž začína od cca 25min) a neskôr z reportáže u Ruda Formánka.

Ja som skúšal fotografovať rôzne objekty rôznymi časmi v rôznych pozíciách na oblohe. Na fotenie som použil kameru G3 16200, pripojená bola k ďalekohľadu newton 300/1200 vlastnej konštrukcie a celé to niesla montáž EQ8. Využil som otvorený južný obzor a nasnímal zopár obrázkov hmloviny M20 a M16. Žiaľ okno viditeľnosti bolo pomerne krátke, preto je obrázkov naozaj málo. Neskôr som pridal zopár snímok hmloviny IC6888. Kompozícia je preto troška mimo centrum, aby bola zachytená aj slabá mydlová bublina vľavo dole.

Samo Toman sa venoval fotografovaniu hmloviny Iris (NGC7023) v rámci testovania svojej novej montáže a elektroniky. Snímal kamerou ASI294MC. Preto som mu navrhol nasnímať L kanál na doplnenie k jeho RGB dátam. Uvidíme, čo z toho vznikne po jeho spracovaní. Tu už padlo na nafotenie celkom dosť obrázkov, preto si dovoľujem považovať túto fotografiu za jedinú hotovú.

Keď sa počasie ku koncu akcie začalo troška kaziť, pokúšal som sa v dierach medzi oblakmi nafotografovať hmlovinu IC1396 – presnejšie jej detail nazývaný Sloní chobot. Na Vrchteplej sa mi podarilo nafotografovať len štyri 10minútové obrázky cez Ha filter a neskôr som ešte skúsil nafotografovať obrázky cez O3 filter využijúc mesiac v nove. Ha obrázky môžem doplniť aj neskôr. Toto je teda jediná farebná fotografia ale je to iba náhľad – koncept. Výsledný obrázok bude potrebovať dlhší expozičný čas.

Akcia sa tento rok naozaj vydarila. Jediná prednáška, kde vypadol prednášajúci, bola operatívne nahradená inou prednáškou. Čo je najdôležitejšie, syn bol nadšený a veľmi sa mu páčilo nielen fotografovanie ale aj partia super ľudí, ktorí majú takéhoto krásneho koníčka.

Napokon ešte tri zábery situácie. Autor: Tomáš Maruška mladší.

 

Pridaj komentár