Malé veľké radosti

No čo, jedna kométa nám práve odišla a iba čo nám narobila riadne chute. V októbri sa chystá riadna kometárna veselica, takže čas na prípravu vôbec nie je prehnaný a s Jarkou sme sa do toho opreli v akurátnom predstihu. 
V sobotu sme si urobili krásny výlet na Hornú Nitru a to konkrétne do Topoľčian. Cieľom cesty bol nákup montáže SW Adventurer GTi od amatéra Rasťa Krála. On sa rozhodol zainvestovať a hodlá zakúpiť pevnejšiu montáž.

Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo a po konzultácií s Tomášom, Samom a Zdenom sme išli rovno na vec. Milí moji, je to kus peknej montážky, ktorá vie spústu užitočných vecí. Treba ju však spoznať a naučiť sa ku poriadku obsluhovať, lebo kométa nám to nedaruje presne tak ako jej sestrička. Jarku bude čakať zaťažkávacia skúška, ale veľmi sa na to teší a trúfa si. Budeme jej držať palce.

K montážke som ešte prikúpil malý pointérik ponúkaný reťazcom Kaufland. Má priemer 30mm a ohnisko 120mm, čo je na ľahký fotoaparát a malú montáž akurátne sklo.

Aj v dielni sa podarilo urobiť parádny medzikus na upevnenie pointéra do koľajničky externého blesku zrkadlovky, takže bude to chcieť iba jasné nebo a môže sa ísť na ostro cvičiť v podmienkach pozorovania a makať aj na hvezdárni, ktorá čaká na nové skúšanie.

Pridaj komentár