NGC 2905 Leo

Včera večer obloha ako správny záškodník iba provokačne ukázala členok, no nám sa chcelo viac. Takže vyšli sme do hvezdárne v nádeji, že snáď sa zadarí. Čuduj sa svete, obloha sa začala nádherne pucovať, až sa stalo niečo, čo sa v ostatnej dobe dá len veľmi ťažko pozorovať – jasno…

Pôvodný plán spočíval v skúške hneď niekoľkých modifikácií a tak ruka v ruke so stále veľkým Mesiacom veľa času nezostávalo. Čakala nás skúška pointácie, lebo po konzultácií s Patrikom Formánkom už na rúčke mojej 60mm montáže nebude potenciometer, ale Patrik ho vyradil a montáž ide iba z Arduina. Tým sa zamedzí pri zmenách teploty kolísaniu chodu montáže, čo spôsobovalo nemalé problémy. Ďalej sa pozoroval mechanický chod, lebo uloženie šneku je celkom nové a aj rozloženie hmoty a poloha pointéra je tiež nová. Takže práce bolo viac ako času, no jasná obloha nás vyprovokovala k tomu, aby popri sledovaniu pointačnej krivky išla aj kamerka ZWO ASI 294. Tak vzniklo 13x120s cez Newton 300/1500. Veľa muziky to nie je, ale táto krásna galaxia NGC 2905 v Levovi išla cez poludník a tak sa stala lacnou obeťou svojej nerozvážnej prechádzky.

Výsledok ma potešil, nakoľko čas je kratučký. Galaxie vychádzajú, po zotmení sú takmer v poludníku a tak je ideálna doba venovať sa im. Samozrejme kľúčové bude počasie. Uvidíme, či ku nám bude zhovievavé.

Pridaj komentár